Dårlige utsikter til politisk løsning for Nord-Irland, sier Irlands statsminister
Politikere i Nord-Irland har svekket tiltro til at det går an å få en regjering på beina, sier Irlands statsminister Leo Varadkar.
Politikk: Varadkar kom med sin noe dystre uttalelse under et besøk i Nord-Irland største by Belfast mandag.
Maktdeling og en oppegående regionalregjering for Nord-Irland er selve kjernen i Langfredagsavtalen fra 1998.
Dette er et avtaleverk som gjorde slutt på tre tiår med voldshandlinger mellom protestanter og katolikker. Militante irske nasjonalister ønsket et forent Irland, mens probritiske halvmilitære grupper ville beholde båndene til regjeringen i London. Rundt 3600 mennesker er blitt drept i årenes løp i denne konflikten.
Regjeringen i London har lovet å fremme lovforslag som imøtekommer innvendingene fra Belfast, men etter flere måneder med samtaler er ingenting lagt på bordet.
– Hvis det i det hele tatt er snakk om framgang, så skjer den med sneglefart. Etter å ha snakket med alle de fem partiene her har jeg inntrykk av at politikerne har mistet tilliten til at det skal bli mulig å få regionalforsamlingen og regjeringen opp på beina. Jeg er urolig, men skal gjøre det jeg kan, sa Varadkar mandag.
Storbritannias minister for Nord-Irland, Chris Heaton-Harris, møtte Varadkar i Belfast mandag. Han sa etter møtet at samtalene med DUP går sakte framover, men han ville ikke sette noen tidsfrister for det videre arbeidet.
Varadkar mener at regjeringene i London og Dublin må vurdere alternative måter å styre Nord-Irland på i samsvar med Langfredagsavtalen, dersom ikke de selvstyrte organene kan bli gjort funksjonelle snart. Heaton-Harris delte ikke denne tilnærmingen og sa at alt snakk om en plan B ikke hjelper noe som helst.
Varadkar og Heaton-Harris deltok mandag på lanseringen av et fredsprogram for Nord-Irland som i fellesskap er støttet av Irland, Storbritannia og EU. Programmet har en ramme på 1,1 milliarder euro.
Det demokratiske unionistpartiet DUP trakk seg fra regionsregjeringen for over 18 måneder siden i protest mot Storbritannias avtale med EU etter utmeldelsen. DUP mente at avtalen undergravde Nord-Irlands plass i det forente kongeriket og avviste i mars i år en oppdatert avtale mellom EU og den britiske regjering. Den reviderte avtalen gjorde slutt på flere handelshindringer mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia.
Lederen for unionistpartiet, Jeffrey Donaldson, sa i august at han håper å få et endelig svar fra den britiske regjeringen om de nordirske innvendingene «om få uker».
Maktdelingen i Nord-Irland går ut på at de to øverste vervene i regjeringen – førsteministeren og andreministeren – skal fordeles mellom det største unionistpartiet og det største nasjonalistiske partiet. Begge vervene må fylles for at regjeringen skal kunne fungere, og siden DUP ikke vil være med, står regionen uten selvstyremyndighet.
(©NTB)