FN: Færre værrelaterte dødsfall nå enn før
Systemer som sørger for tidlig varsling har sørget for færre dødsfall knyttet til ekstremvær de siste tiårene, mener Verdens meteorologiske organisasjon (WMO).
Vær: Men fremdeles har bare halvparten av verdens land slike systemer på plass, melder FN-organet. WMO har fremmet et FN-initiativ for å sikre at hele verdens befolkning er dekket av slike varslingssystemer innen 2027.
Ifølge WMOs generalsekretær Petteri Taalas ble nytten av varslingssystemer sist demonstrert ved syklonen Mocha i Myanmar og Bangladesh. Tidligere har slike sykloner ført til titusener av dødsfall, men denne gangen var det snakk om noen hundre.
– Tidlig varsling redder liv, sier Taalas.
Til sammen har over 2 millioner mennesker omkommet som følge av disse katastrofene. På 1970-tallet døde mer enn en halv million mennesker av tørke, flom, stormer og andre typer ekstremvær, mens det siste tiåret har færre enn 200.000 omkommet på verdensbasis.
I 2020 og 2021 ble det registrert 22.608 katastrofedødsfall til sammen, ifølge WMO.
Mellom 1970 og 2019 har de økonomiske tapene knyttet til værkatastrofer sjudoblet seg, ifølge WMO. Kostnadene er høyest i velstående land, og USA alene står for 39 prosent av det økonomiske tapet globalt siden 1970.
Men FN-organet understreker samtidig at 90 prosent av de registrerte dødsfallene globalt skjedde i lavinntektsland.
– De mest sårbare samfunnene tar dessverre støyten når det gjelder vær, klima og vannrelaterte farer, sier Taalas.
Ekstremvær, klima og vannrelaterte hendelser forårsaket 11.778 registrerte katastrofer mellom 1970 og 2021, viser nye tall fra organisasjonen.
Men samtidig som dødsfallene knyttet til ekstremvær har gått ned, har antallet værrelaterte katastrofer økt de siste 50 årene – og forårsaket store økonomiske skader.
(©NTB)