Menu
Politidirektør Benedicte Bjørnland sier at forskningsprosjektet skal belyse bruk av uforholdsmessig maktbruk i politiet. Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB

Politiet med forskningsprosjekt om maktbruk etter politivoldsepisoden på Kongsberg

Politiet setter i gang et forskningsprosjekt som skal se nærmere på hvordan politiet forvalter sitt maktmonopol i kjølvannet av politivoldsepisoden på Kongsberg.

Av NTB | 15.05.2023 15:04:25

Kriminalitet og rettsvesen: – Politiet mener videoen fra Kongsberg ikke er beskrivende for hvordan etaten i stort løser sitt samfunnsoppdrag, men ser at det er flere som er tvilende til det. Den usikkerheten ønsker vi å fjerne, og det skal gjøres gjennom kunnskap og forskning, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemelding.

Det var Politiforum som først omtalte saken.

Forskningen skal belyse bruk av uforholdsmessig maktbruk, men også politipraksis knyttet til for eksempel rapporteringsplikt og plikt til å gripe inn for å stanse slik maktbruk.

– Politiet er samfunnets sivile maktapparat. Med det følger det et betydelig ansvar. Et grunnleggende prinsipp for vår tjenesteutførelse er at all maktutøvelse skal være nødvendig, forholdsmessig og forsvarlig. Det hviler et særlig ansvar på politiets ledelse at avvik fra dette prinsippet følges opp, sier Bjørnland.

Den aktuelle politivoldsepisoden fant sted ved Esso-stasjonen i Kongsberg sentrum i oktober i fjor. En politimann er tiltalt for å ha lagt en mann i bakken og slått ham gjentatte ganger i hodet og på kroppen med knyttet neve. Det hele ble fanget opp på en overvåkingsvideo, som nylig ble kjent.

Under etterforskningen har det også fram at en polititjenesteperson hadde slettet et opptak som viste deler av hendelsen.

Flere nyheter: