Et lite stykke Ukraina – i Liverpool
Eurovision-arrangementet i Liverpool er preget av at Ukraina er medarrangør – Alt rundt meg minner om Ukraina, sier Viktoria Aleksijeva.
Krig og konflikter: Hun og familien er fra Ukraina, men bor nå i Manchester, bare rundt en time unna Liverpool.
– Vi ønsket å føle sjelen i dette arrangementet, som om det er hjemme i Ukraina, sier Aleksijeva til NTB.
Vi møter familien i Eurovision Village, et stort område like ved selve arenaen der musikkonkurransen holdes i havneområdet i Liverpool.
Et av de virkelig synlige tegnene på at dette arrangementet er et britisk-ukrainsk samarbeid, er måten «Ukraine» er skrevet på vegger og skilt; På blå bakgrunn er «UK» i rosa, mens «RAINE» er i gult.
Ukraina er medarrangør, noe som er tydelig blant annet gjennom at en av programlederne er den ukrainske sangeren Julia Sanina.
Det er også ukrainsk preg på mye av det som skjer rundt om i byen, særlig i Eurovision Village, der Jamalas mektige vokal runger utover plassen på denne torsdagen.
Den ukrainske artisten vant i 2016 Eurovision Song Contest med «1944», en sang om krimtatarens mørke historie. Låten handler om deportasjonen av anslagsvis 240.000 krimtatarer under Stalins Sovjetunionen, men den hadde også åpenbare koblingsmuligheter til den russiske annekteringen av Krim i 2014.
– Flere av sangene handler om det okkuperte Krim. Hun drømmer om at Russland presses ut av Krim og at Krim blir ukrainsk igjen. Hun synger om hjemmet sitt, naturen, elvene og skogene på Krim. Hun elsker det, forklarer Iaor Aleksijev.
Paret var også på den første semifinalen tirsdag, da blant andre Norge tok seg videre.
Innholdet i showet er nok et eksempel på det britisk-ukrainske samarbeidet. Blant annet tar en del av del tradisjonelle «postkortene», der artistene presenteres, utgangspunkt i steder i Ukraina.
– Jeg ble virkelig imponert over lysshowet og det ukrainske innholdet. Mange av deltakerne støtter Ukraina, sier Viktoria Aleksijeva.
– Det var så fantastisk å se støtten. Arrangørene har klart å skape en ukrainsk ånd i hjertet av Liverpool. Det føles som jeg er i Ukraina. Alt rundt meg minner om Ukraina, fortsetter hun.
– Det har vært en drøm. Jeg har sett på det siden jeg var barn, og nå endelig har jeg fått reise, forteller hun.
Australia har fra 2015 deltatt i den europeiske musikkonkurransen, etter en spesiell invitasjon fra Den europeiske kringkastingsunion (EBU). Bakgrunnen er det enorme Eurovision-engasjementet i landet.
– Der har du meg, på sofaen klokka tre på natta. Det er en årlig tradisjon. Det ødelegger døgnrytmen i ei uke, men der greit, forteller Youngs-Lachmund.
Årets australske deltaker, bandet Voyager, kommer fra samme by som henne, og musikkvideoen deres er spilt inn nærområdene vest i Australia.
– Jeg er virkelig stolt. Et band fra byen min representerer Australia i Eurovision, sier Theresa Youngs-Lachmund.
– De har gjort dette veldig bra. Vi er alle veldig stolte av å få arrangere på vegne av Ukraina, sier han.
Eurovision-entusiasten har kledd seg på en måte som fjerner all tvil om hvor han er fra: Buksa og jakka og til og med solbrillene og paraplyen er i fargene til det britiske flagget.
Han mener at alle musikkinteresserte må få meg seg Eurovision Song Contest minst én gang i livet. Waite var selv i Oslo da Norge var arrangør i 2010.
– Liverpools musikkhistorie er veldig spesiell. The Beatles hadde så stor innflytelse. Så dette er en musikkby, og det er ingen bedre steder å arrangere Eurovision, sier han.
Dermed er det ikke like stor sannsynlighet for ukrainsk seier som i fjor. Men Iaor Aleksijev håper det en gang vil skje igjen.
– Det er vanskelig å forstå at landet vårt er i krig nå. Vi fortjente det ikke, og vi ventet det ikke. Det blir bedre om vi får mulighet til å arrangere sangkonkurransen i Kyiv, slik det skal være. Om ti år vil vi ha konkurransen i Kyiv, sier han.
Ukrainske Kalush Orchestra tok en suveren seier i fjorårets konkurranse i Torino, men den russiske invasjonen av landet har gjort at Den europeiske kringkastingsunion (EBU) valgte Storbritannia som sted for årets konkurranse.
Nettopp Jamala er grunnen til at det russiske paret, med datteren Karolina, har tatt turen fra Manchester. Iaor Aleksijev forteller at kona liker Jamalas musikk veldig godt.
Fargebruken er delvis dominert av de ukrainske fargene gult og blått.
Theresa Youngs-Lachmund har tatt turen helt fra Perth på den australske vestkysten for å få med seg Eurovision Song Contest.
I årevis opp mot mange hundre tusen australiere sittet oppe om natta for å se musikkonkurransen, som arrangeres på kveldstid i Europa.
Lee Waite er fra London, men bor i Wales og har nå tatt turen til Liverpool for å overvære den andre semifinalen på storskjerm i Eurovision Village.
– Liverpool er en by med smil og forlegenhet. De smiler til deg når det ser deg i et slikt antrekk, og så blir de flaue når de skal spørre om å få bilde, forteller Waite.
I år representeres Ukraina av elektronika-duoen Tvorchi, som framfører «Heart of Steel». Landet ligger på en tredjeplass hos spillselskapene, godt bak både Sverige og Finland.
(©NTB)