Menu

Strømpris under 1 krone – i en kort periode

Strømprisen kommer midt på dagen søndag ned under 1 krone per kilowattime med nettleie og avgifter.

Av Egil M Solberg | 08.04.2023 14:53:46

Strømkrise: Snittprisen for strøm er 1 krone og 35 øre søndag. Maksimalprisen er på 1 krone og 52 øre. Dette er per kilowattime (kWh) priser med nettleie og avgifter.

Mellom klokken 13 og 16 dupper prisene ned til rundt 80 øre per kWh.

Hvorfor er strømmen så dyr

Strømprisene her i landet har fra 2021 i all hovedsak vært styrt av etterspørsel etter strøm i utlandet. Dette har medførte en dramatisk økning i strømkostnadene for vanlige folk og næringsliv.

Utslagene vi ser dra dag til dag og fra time til time, har ingen sammenheng med kostnadene for produksjonen av strøm, som i Norge bare utgjør noen øre.

Det europeiske strømmarkedet Norge har knyttet seg til sørge dermed for at kraftbransjen her i landet fikk øket sine inntekter dramatisk. Skatteinntektene til staten har også øket dramatisk.

Taperne i denne situasjonen er da vanlige folk og norsk næringsliv.

Vi hører til stadighet fra regjeringen at det er krigen i Ukraina som er årsaken til de høye strømprisene, men det er en bare en lettvint bortforklaring. Strømkrisene økte dramatisk nesten ett år før krigen startet i Ukraina. Dette skjedde i takt med at nye utenlandskabler ble åpnet mot England og Tyskland.

I realiteten er det kapasiteten i eksport av strøm som med de internasjonale strømavtalene presser strømprisene opp på ekstreme nivåer. Vi betaler i prinsippet tilnærmet den høyeste prisen som gjelder i de landene vi har strømkabler til.

Før vi fikk utenlandskabler til England og Tyskland, var det Sverige, Finland og Danmark vi utvekslet strøm med. I disse nordiske landene har man en mer lik situasjon som i Norge med mer stabile og lave strømpriser.

Prisene i Norden har også vært helt uavhengige prisen på gass. Det endret seg da nye europeiske avtaler ble inngått. Strømmen i andre enden av strømkablene ble derfor priset høyere, noe som fikk et ekstra stort utslag i månedene etter at krigen i Ukraina brøt ut.

Det er altså ikke krigen i Ukraina i seg selv som gir oss høye strømpriser, det er innrettingen for prising av strøm i det europeiske samarbeidet. Et samarbeid som er laget for å gjøre den rike kraftbransjen enda rikere.

Man kunne hevdet at dette var historiens mest omfattende ran! Innretningen som gir oss høye strømpriser, tjener ingen andre enn den søkkrike kraftbransjen.

Flere nyheter: