Menu

Lite vind og ekstreme strømpriser

Strømprisene kommer tirsdag opp i det høyeste nivået vi har sett på en måned. Årsaken er at det er lite vind hos våre handelpartnere.

Av Egil M Solberg | 03.04.2023 14:02:57

Strømkommentar: Strømprisen når 2 kroner og 44 øre per kWh med nettleie og avgifter tirsdag. Snittprisen vil ligge på 1 krone og 65 øre per kWh.

Vi importerer store mengder med gass og kullkraft fra Europa samtidig som vi eksporterer maksimalt med fornybar vannkraft til England om dagen.

Gassen som brukes til å lage strøm i Europa, kommer fra norsk sokkel. Denne gasskraften sendes da tilbake til Norge med stor fortjeneste.

Strømmen fra gass og kull i Europa sendes da også videre ut til norsk sokkel, der de har lagt ned gasskraftverkene, angivelig for å kutte klimautslipp – i Norge.

Vannkraften fra Norge sendes da også ut til England og mesteparten av denne utvekslingen skjer på Sør-Vestlandet, noe som fører til kjempehøye strømpriser.

Vindkraft skaper ubalanse

I våre naboland har de satset på vindkraft i stor skala og når det blåser lite, blir andelen vannkraft eksporter vesentlig høyere, noe som presser strømprisene opp her hjemme.

Vindstyrken til en hver tid i landene vi utveksler strøm med har således avgjørende betydning for strømprisen i Norge. Det ikke først og fremst etterspørselen som avgjør, men hvor mye vind naturen gir vindkraftverkene.

Krigen i Ukraina har ingenting med hvor mye det blåser i England og Europa å gjøre, uansett hvor mye enkelte politikere vil bortforklare problemstillingen.

Satsingen på havvind i Norge vil ifølge Statnett heller ikke ha noe stor betydning på strømprisene her i landet. Mer havvind vil bare øke effekten av store variasjoner i strømprisen avhengig av hvor mye det blåser.

Denne situasjonen har vi hatt siden de nye utenlandskablene ble satt i drift i 2021.

Vannkraft eller atomkraft

Det finnes bare to alternativ til for mer regulerbar stabil strømproduksjon i Norge og det er vannkraft og atomkraft. Vannkraften gir den desidert laveste strømprisen.

Så da burde det ikke være noe tvil om hva vi må gjøre, men neida. Da er inngripen i naturen et problem. Dette er da også årsaken til at det satses på havvind, selv om dette ikke løser kraftbehov eller strømpriser verken på kort eller lang sikt.

Det eneste som er bra med havvind, er at vi skaper en ny industri og gir verftene våre en masse jobb, men samfunnsnytten er svært begrenset.

Havvind kan brukes til elektrifisering av norsk sokkel om man vil og strømmen kan eksporteres. Men i begge scenarioer er effekten begrenset.

Klimautslipp

Når Norge åpnet gassrøret fra Tysvær til Polen, ble klimautslippene i Europa redusert med mer enn alt utslipp i Norge til sammen. Norsk gass er dermed en del av løsningen, det er ikke problemet.

Vil man kutte utslipp på Norsk sokkel, må man ta i bruk karbonfangst og lagring og ikke elektrifisering. Gassen som ikke blir brukt på norsk sokkel sendes i rør til andre land og brennes der – for å redusere utslippene fra kullkraft. Det finnes derfor ikke noe reell reduksjon i utslipp ved elektrifisering av norsk sokkel. Man flytter utslippet, men utslippene er fortsatt de samme.

Når det gjelder eksport av strøm fra vindkraft har vi et annet problem. Når det blåser lite på vår side av Nordsjøen, så blåser det også lite på den andre siden og prisene blir fortsatt høye. Når det blåser mye blir prisene lave (uten at det gir den store effekten i Sør-Norge) og havvindprosjektene går med store tap – tap som «ola dunk» må dekke inn over skatteseddelen.

Havvind er også tungt subsidiert, noe som gjør at skattetrykket øker ytterligere.

Dette er en helt vanvittig politikk og dette må vi ikke akseptere!

Det er to ting som må gjøres

1. Redusere kapasiteten i utenlandskablene til England og Tyskland.
2. Bygge ut vannkraft i hele landet.

Flere nyheter: