Røde Kors: Enorme behov for nødhjelp i Syria
Ødeleggelsene og behovet for nødhjelp i de jordskjelvrammede områdene av Syria er enorme, forteller Jørgen Haldorsen i Røde Kors, som nå befinner seg i landet.
Krig og konflikter: – Etter år med krig og en del utfordringer med områder som ikke er kontrollert av myndighetene, så er det en del operasjonelle utfordringer, konstaterer Haldorsen, som leder avdelingen for internasjonale programmer og beredskap i Norges Røde Kors.
Torsdag ankom han Aleppo, en by som delvis lå i ruiner alt før jordskjelvene rammet 6. februar.
Røde Kors har lenge drevet hjelpearbeid i Syria, i nært samarbeid med Syrias Røde Halvmåne, først og fremst innenfor helse.
– Helsetilbudet her i landet var på felgen alt før jordskjelvene og blir stort sett drevet av private og hjelpeorganisasjoner. Nå er det et vanvittig press, både på de klinikkene vi støtter og på hele helsesystemet, sier Haldorsen til NTB.
Foruten de mange som ble skadd under jordskjelvene, er det også mange andre med kroniske helseproblemer som trenger hjelp.
– Her i Aleppo har vi i mange år støttet helseklinikker og et barnesykehus, og vi tilpasser nå arbeidet vårt og støtter mobile helseenheter som beveger seg rundt til mottakssentrene, sier Haldorsen.
I den opprørskontrollerte Idlib-provinsen sliter både FN og hjelpeorganisasjoner med å bringe inn nødhjelp. Opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham, som står al-Qaida nær, nekter å slippe inn nødhjelpsforsendelser fra den regjeringskontrollerte delen av landet.
– Det er utfordringer med å komme seg inn i Idlib, sier Haldorsen.
Røde Kors har verken kontakt med Hayat Tahrir al-Sham eller sivilforsvarsgruppen De hvite hjelmene i Idlib, men støtter via andre lokale samarbeidspartnere likevel to helseklinikker der, uten selv å ha tilgang til dem, sier han.
– Det endelige omfanget blir stadig klarere, konstaterte IFRCs generalsekretær Jagan Chapagain, som også er på besøk i de rammede områdene.
FNs generalsekretær António Guterres ba samme dag medlemslandene bidra med drøyt 10 milliarder kroner. Det skal dekke nødhjelpsbehovet til 5,2 millioner mennesker sør i Tyrkia de tre neste månedene.
Haldorsen understreker at det i flere måneder framover vil være behov for akutt nødhjelp i den jordskjelvrammede delen av Syria.
– Gjenoppbygging ligger langt fram i tid, nå må vi først og fremst forsøke å sette folk i stand til å ta vare på seg selv, sier han.
– Det går mot slutten av søk- og redningsfasen, så nå må vi fokusere på dem som har overlevd jordskjelvene. Veldig mange befinner seg i mottakssentre og de trenger hjelp til å dekke helt grunnleggende behov som rent vann, mat og helsehjelp. Folk har mistet alt de eide og hadde, forteller han.
Mye nødhjelp har etter hvert kommet inn i Syria, men det gjenstår å distribuere hjelpen til dem som trenger det mest, og mange venter fortsatt. Tilgangen inne i byene har vært krevende, forteller Haldorsen.
Den internasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåne-føderasjonen (IFRC) gikk torsdag ut med en appell og ba om drøyt 7 milliarder kroner til sitt hjelpearbeid blant jordskjelvofrene i Tyrkia og Syria. Det er over tre ganger mer enn behovet først ble anslått til å være.
(©NTB)