Menu
Rundt 70.000 mennesker var søndag møtt fram for å høre paven under en friluftsmesse i Sør-Sudans hovedstad Juba. Foto: AP / NTB

Paven avsluttet besøk i Sør-Sudan med friluftsmesse

Pave Frans avsluttet søndag sitt besøk i Sør-Sudan med en friluftsmesse i Juba, der han oppfordret innbyggerne i landet til å legge ned hatets våpen.

Av NTB | 05.02.2023 10:05:28

Politikk: – La oss legge ned hatets- og hevnens våpen. La oss overvinne mistroen og motviljen som er kronisk og som over tid har satt stammer og etniske grupper opp mot hverandre, sa paven i sin preken ved John Garang-mausoleet, oppkalt etter den legendariske geriljalederen som i 2005 inngikk fredsavtalen som ledet til uavhengighet, men som omkom kort tid etter.

Rundt 70.000 mennesker skal ha vært til stede under messen i Juba, og mange av tilhørerne hadde reist i flere dager for å få et glimt av den katolske kirkens overhode.

– Få slutt på blodsutgytelsen, på konfliktene, volden og de gjensidige beskyldningene om hvem som har ansvaret for dette, sa han kort tid etter ankomsten fredag.

Kiir har styrt Sør-Sudan siden landet etter en flere tiår med borgerkrig mot det som i dag er nabolandet Sudan fikk sin selvstendighet i 2011.

To år senere ble landet kastet ut i en brutal borgerkrig der etniske grupper sto mot hverandre.

FNs menneskerettskommisjon for Sør-Sudan slo i fjor fast at alle parter i krigen bruker massevoldtekt som våpen. Det er også utstrakt bruk av barnesoldater.

FN advarte senest i november om at 9,4 millioner mennesker i Sør-Sudan, av en befolkning på 12,4 millioner, er avhengige av humanitær hjelp utenfra i år. Dette er en halv million flere enn i fjor.

2,3 millioner mennesker har ifølge FN flyktet fra landet, og ytterligere 2,2 millioner lever på flukt i eget land.

Paven møtte også flyktninger og krigsofre under oppholdet i Sør-Sudan, og han hadde også et klart budskap til president Salva Kiir og landets øvrige ledere.

Til tross for en fredsavtale i 2018 herjes fortsatt Sør-Sudan av konflikt, både mellom de to største folkegruppene dinka og nuer, mellom nomader og fastboende som kjemper om knappe ressurser, og mellom andre grupper.

(©NTB)

Flere nyheter: