Menu
Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

SSB: Distriktsungdom starter seinere i høyere utdanning

Jo mindre sentralt du bor, desto seinere kommer du i gang med universitets- eller høyskoleutdanning. Bare 42 prosent av studentene kom rett fra videregående.

Av NTB | 03.02.2023 08:37:39

Arbeidsliv: Det er store forskjeller på distriktsungdom og mer urbant forankrede studenter. Det viser de siste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Snittalderen blant alle førstegangsregistrerte studenter høsten 2021 var 22 år. Snittstudenten i Norge begynner dermed i universitets- og høyskoleutdanning tre år etter fullført videregående opplæring, om man følger normalt skoleløp. Noen tar et friår, andre velger folkehøgskole, militæret eller annet før de starter høyere utdanning.

Ungdommen velger også annerledes tidligere i skoletiden: I sentrale områder velger 70 prosent av elevene et studieforberedende løp i Vg1. I distriktene er det omvendt: 7 av 10 velger yrkesfaglige løp i Vg1. Dermed er en større andel elever fra sentrale steder klare for universitets- og høyskoleutdanning etter endt videregående.

Tilgjengelighet kan ha mye å si for valget etter videregående. Mens noen har utdanningstilbud tilgjengelig i nærområdet, vil det for andre være nødvendig å flytte for å kunne studere det man ønsker.

De siste 20 årene har kjønnsfordelingen i universitets- og høyskoleutdanning ligget stabilt på 60 prosent kvinner og 40 prosent menn. Derfor overrasker det ikke at det er en noe lavere andel menn som begynner i universitets- og høyskoleutdanning.

Snittalderen på førstegangsstudentene øker desto mindre sentralt studentene er oppvokst. De som bor i de mest grisgrendte områdene, er i snitt 23 år, mens de mest sentralt oppvokste er 21 år når de begynner på høyere utdanning.

I 2021 var det 19.400 elever som hadde direkte overgang fra videregående. Det utgjorde 42,3 prosent av de som oppnådde studiekompetanse det året.

(©NTB)

Flere nyheter: