Menu
Demonstranter deltok i en markering i Zürich i Sveits lørdag til støtte for iranere som er drept i forbindelse med demonstrasjonene mot regimet i Teheran. Foto: Michael Buholzer/Keystone via AP / NTB

Norge fordømmer henrettelsene av to unge menn i Iran

De to unge mennene som ble henrettet ved henging i Iran lørdag, ble ifølge FN tvunget til å tilstå. Norge fordømmer henrettelsene, og EU er forferdet.

Av NTB | 07.01.2023 17:34:53

Kriminalitet og rettsvesen: En iransk domstol fant i desember Mohammad Mehdi Karami og Seyyed Mohammad Hosseini skyldig i å ha drept et medlem av landets sikkerhetsstyrker under protestene måneden før. De to ble dømt til døden, og dødsdommene ble tirsdag opprettholdt av iransk høyesterett.

Lørdag morgen ble de to, som var 20 og 22 år gamle, henrettet ved henging, melder det iranske rettsvesenet nettavis Mizan Online.

– Norge fordømmer sterkt Irans henrettelser av demonstrantene Mohammad Mehdi Karami og Mohammad Hosseini, tvitrer Utenriksdepartementet lørdag.

– Vi ber Iran stanse undertrykkelsen av menneskerettighetene. Norge ber Iran svare på demonstrasjonene med meningsfylt reform og umiddelbart stanse henrettelsene, heter det videre fra UD.

– EU er forferdet over henrettelsene, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell i en uttalelse.

– Dette er nok et signal om iranske myndigheters voldelige undertrykkelse av sivile demonstrasjoner, sier Borrell.

Han ber Iran stanse praksisen med å dømme demonstranter til døden og henrette dem.

FNs menneskerettskontor slår fast at henrettelsene skjedde etter «urettferdige rettssaker basert på framtvungne tilståelse.

– Vi ber Iran innstendig om å stanse alle henrettelser, tvitrer FNs menneskerettskontor.

– De fikk ikke møte familien og ingen rettssikkerhet. Be their voice!, tvitrer han sammen med bilder av de to unge mennene.

Gharahkhani har flere ganger tidligere uttrykt støtte til demonstrantene. I oktober la han ut et bilde av seg selv der han holder en plakat med teksten «Kvinne. Liv. Frihet.» – en støtteerklæring til demonstrantene som protesterer mot regimet i Iran.

Minst 517 demonstranter er siden drept og over 19.200 pågrepet, ifølge gruppa Human Rights Activists i Iran. Iranske myndigheter har ikke oppgitt noen offisiell oversikt over drepte og pågrepne sivile.

I desember ble to andre unge menn henrettet i Iran etter å ha blitt funnet skyldige i vold mot politiet under demonstrasjonene. Henrettelsene vakte skarpe internasjonale protester.

Fire er henrettet, to andre har fått sine dødsdommer opprettholdt av høyesterett, seks venter på nye rettssaker, mens to andre kan anke, ifølge AFP.

Den Oslo-baserte organisasjonen Iran Human Rights (IHR) opplyste i romjulen at minst 100 iranere som er pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene, anklages for forbrytelser som kan straffes med døden.

To av dem, en 18-åring og en 19-åring, fikk nylig sine dødsdommer, opplyste IHR like etter nyttår.

General Ahmad-Reza Radan overtar som ny politisjef, men det opplyses ikke hvorfor Hossein Ashtari skiftes ut.

Khamenei har samtidig gitt politiet ordre om å «forbedre sin kapasitet» og «å trene opp spesialstyrker for ulike sikkerhetssektorer», heter det i en uttalelse fra den iranske lederens kontor.

59 år gamle Radan var nestkommanderende i det iranske politiet fra 2008 til 2014 og har siden ledet politiets Senter for strategiske studier. I likhet med forgjengeren har han en fortid i Revolusjonsgarden.

Siden 2010 har Radan vært å finne på USAs sanksjonsliste, anklaget for «menneskerettsbrudd» i forbindelse med protestene som brøt ut etter presidentvalget i landet i 2009.

Også EU reagerer på henrettelsene.

Stortingspresident Masud Gharahkhani reagerer også sterkt på henrettelsene.

Protestbølgen startet i september da 22 år gamle Mahsa Amini døde i det såkalte moralpolitiets varetekt.

Ifølge iransk rettsvesen er elleve personer dømt til døden i forbindelse med protestene i landet. Ifølge nyhetsbyrået AFPs opptelling er til sammen 14 avsagte dødsdommer knyttet til demonstrasjonene.

Lørdag ble det også klart at Irans øverste leder Ali Khamenei skifter ut landets øverste politisjef, nesten fire måneder etter at Amini døde etter å ha blitt pågrepet for angivelige brudd på kleskoden.

(©NTB)

Flere nyheter: