Menu
Forbrukerrådet får hver sommer henvendelser fra studenter som havner i konflikt med utleier – ofte på grunn av ulovlige prisøkninger, feil bruk av depositum eller uenighet om skader på boligen. Foto: Berit Keilen / NTB

Høyt konfliktnivå: Husk å ha skriftlig husleiekontrakt

Husleietvistutvalget har aldri mottatt flere saker enn nå. Forbrukerrådet minner studenter og nye leietakere på hvor viktig en skriftlig husleiekontrakt er.

Av NTB | 28.07.2025 07:04:28

Fritid: Å enes om leieavtalen med en trivelig samtale og et håndtrykk kan bli en dyrekjøpt erfaring for utleier eller leietaker.

– Ønsker du skriftlig kontrakt, har du krav på det, sier Nora Wennberg Gløersen, forbrukerjurist i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet går ut med en sterk oppfordring når tusenvis av studenter for tiden flytter inn i nye leieboliger: Ha en skriftlig husleiekontrakt, og sørg for at den er grundig og gjennomarbeidet.

– Kontrakten er ikke bare en formalitet – den er din viktigste sikkerhet som leietaker, sier Gløersen.

Hun påpeker at en skriftlig kontrakt gjør det enklere å dokumentere hva partene er blitt enige om, og gir et sterkere vern dersom man kommer i konflikt. Forbrukerrådets husleiekontrakt følger husleieloven og gir god beskyttelse for begge parter.

– Husleietvistutvalget har aldri mottatt flere saker enn nå. Dette har gjort det stadig mer krevende å nå målet om kort saksbehandlingstid, uttalte fungerende direktør i Husleietvistutvalget Christian Heimdal.

Tall fra årsrapporten i 2024 viser en økning i antall saker fra 2023 til 2024 på 8,7 prosent.

– Det optimale er å se boligen før du leier, men vi skjønner at det ikke er like realistisk for alle. Hvis du ikke har mulighet til å gå på visning selv, sjekk om du kjenner noen som kan gå dit for deg, eller du kan be om visning over direktevideo som FaceTime, sier forbrukerjurist Gløersen i Forbrukerrådet.

Finner man da skader, for eksempel på inventar, fuktskader på gulv eller vinduskarmer eller riper i overflater, har man mulighet til å dokumentere hvordan tilstanden var ved innflytting, med daterte nærbilder.

– Sett deg inn i reglene som gjelder for husleie, sånn at du får en god oversikt over rettigheter og plikter. En god kontrakt, kombinert med at du tar bilder av leiligheten når du flytter inn og ut, kan spare deg for mye stress og i verste fall økonomiske tap, sier Gløersen.

Hun sier de hver sommer får henvendelser fra studenter som havner i konflikt med utleier – ofte på grunn av ulovlige prisøkninger, feil bruk av depositum eller uenighet om skader på boligen.

Husleietvistutvalget (HTU) opplyser til NTB at leiemarkedet er presset mange steder i Norge. Når prisene stiger, øker konfliktnivået. HTU har hatt en naturlig økning i saker etter at det ble landsdekkende fra 1. september 2021, men har også merket det økte presset. De får inn klager både fra utleiere og leietakere. Det kom inn snaue 1800 saker i 2020. I fjor var det over 4300 saker. I juni ble Husbanken og HTU slått sammen for å samle og styrke virkemidlene på leiemarkedet. Samtidig skal HTU bli bedre i stand til å løse flere tvister.

Ifølge Forbrukerrådet er svært mange åpne for å leie hybel uten å ha sett den først. Forbrukerrådet advarer generelt mot å gjøre det. Det kan være vanskelig å unngå for dem som for eksempel flytter til en helt annen del av landet.

Det virker kanskje pirkete, men kontrakten bør også tydeliggjøre hvem som er ansvarlig for hva – særlig hvis den gjelder et kollektiv. Hvis bare én person står oppført som leietaker på kontrakten, kan vedkommende bli ansvarlig for hele husleien og eventuelle krav.

(©NTB)

Flere nyheter: