Menu
Frps Simen Velle er kritisk til at så mange av studentboligene går til utlendinger. Her står han utenfor studentboligene som bygges i Nydalen i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB

6000 i kø for studentbolig – nesten 80 prosent tildeles utlendinger

78 prosent av studentboligene som deles ut i Oslo i august, går til utenlandske studenter. – Helt spinnvilt, sier Frps stortingskandidat Simen Velle.

Av NTB | 12.07.2025 09:34:08

Utdanning: – Jeg synes det er veldig fint at det kommer utenlandske studenter til Norge, men jeg synes det er helt grunnleggende feil at de prioriteres foran norske studenter, sier Velle til NTB.

NTB møter ham i Nydalen, hvor Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) bygger 473 nye studentboliger.

– Det de bygger her, dekker bare en firedel av de studentboligene man har lovet bort til utenlandsstudentene. Og det er før man begynner å snakke om studentene som faktisk har vokst opp og betalt skattene sine her i landet.

1. juli sto rundt 6000 studenter på venteliste for studentboliger i Oslo. I august skal SiO tildele 2500 boliger, og av disse går 1962 boliger til internasjonale studenter.

– 78 prosent av studentboligene som deles ut, skal gå til utenlandske studenter. Hva er det for noe? spør Velle oppgitt.

– Jeg synes i det minste at de burde stå i samme kø som alle andre.

– Jeg er en norsk politiker, først og fremst valgt til å ta vare på nordmenn. Når behovet til nordmenn er dekket, så kan man begynne å hjelpe alle andre.

– Når man ser en situasjon hvor tusenvis av norske studenter ikke får studentboliger, så synes jeg det er helt spinnvilt å prioritere på den måten man gjør nå, sier han.

Selv om mesteparten av boligene som tildeles i august, går til utlendinger, er de fleste utleid til norske studenter. Totalt har SiO 9800 studentboliger, og utlendingene står for cirka 30–35 prosent av dette.

Det er ikke nok, mener Frp-politikeren.

– Det er jo helt latterlig hvordan situasjonen er, ikke bare i Oslo, men i en del andre norske byer også. Det er jo en enorm mismatch mellom hvor mange studenter som trenger studentbolig, og hvor mange studentboliger som faktisk bygges, sier Velle.

Han vil lempe på de tekniske kravene for å bygge nye boliger og vil at kommunene skal si mer ja til utbyggerne.

– Vi sier nei til utslippsfrie byggeplasser og strenge miljøkrav, lange søknadsprosesser og et komplisert regelverk, sier Velle.

Da Senterpartiet satt i regjering, innførte de krav om at utenlandske studenter fra utenfor EØS måtte betale skolepenger som skulle dekke hele utgiften. Senere har den rene Ap-regjeringen snudd og fjernet dette kravet, slik at det blir billigere igjen.

Også dette er Velle skeptisk til.

– Jeg synes det bare er tull. Jeg synes utenlandske studenter kan betale skolepenger. Man skal ikke melke dem heller, men det er noe med at Norge kan ikke bare trekke mastercardet for hele verden hele tiden.

– La oss løse de problemene som er mest nærliggende først, før man gjør seg selv til en akademisk hovedstad for hele verden, sier han.

– Andelen internasjonale studenter vil normalt går ned etter hvert som flere boliger tildeles. Det er derfor for tidlig å si noe om den endelige fordelingen mellom norske og internasjonale studenter ved studiestart 2025, men basert på tidligere erfaringer vil andelen internasjonale studenter være lavere enn det som kommer fram i tallene nå, sier Håvard Staff Brenno, boligdirektør i SiO, til NTB.

Det at de har 1100 flere boliger å tilby i høst enn i fjor, er også noe som påvirker fordelingen, påpeker han.

– Hos SiO bor det mellom 30–35 prosent internasjonale studenter, hvor 65–70 prosent er norske. Dette er en lavere andel internasjonale studenter enn det som har vært tidligere, hvor andelen har ligget på mellom 35–40 prosent. Det er høyere andel internasjonale studenter i høstsemesteret enn i vårsemesteret.

Velle vil ha mer fart på boligbyggen, men også prioritere annerledes.

I mars opplyste regjeringen at 5000 studentboliger var under bygging, og at det var gitt tilskudd til ytterligere 3000.

De utenlandske studentene får tildelt boliger gjennom avtaler med studiestendene.

SiO understreker at tallene er kompliserte og mener Velles fremstilling gir et øyeblikksbilde som ikke nødvendigvis er representativt for den totale situasjonen:

(©NTB)

Flere nyheter: