Menu
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / AP

EU-sjefen i ilden i EU-parlamentet

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen ble mandag grillet i EU-parlamentet. Torsdag blir et mistillitsforslag mot henne etter alt å dømme nedstemt.

Av NTB | 07.07.2025 14:34:27

Politikk: – Det er tatt rett ut av de eldste lærebøkene for ekstremisme: å polarisere samfunnet og undergrave tilliten til demokratiet med falske beskyldninger, sa von der Leyen i EU-parlamentet mandag.

En mistillitsavstemning mot EU-sjefen hører med til sjeldenhetene i unionen.

Selve avstemningen skal etter planen skje torsdag denne uka, men det er liten sjanse for at mistillitsforslaget får det nødvendige flertallet på to tredeler.

Seansen er likevel med på å rette oppmerksomheten mot at von der Leyens lederstil og politiske strategier er omstridt blant flere EU-parlamentarikere. Blant annet har de etterlyst mer åpenhet og mindre sentralisering, i tillegg til krav om at hun klargjør hvilken fløy hun egentlig støtter.

Von der Leyen avviste mandag disse anklagene, som hun omtalte som falske.

Hun ba om at EU-parlamentarikerne stemmer ned forslaget og heller viser henne fornyet tillit i det som er en kritisk periode for EU.

– Når EU-kommisjonen setter seg ned med USA for å forhandle om handel og toll, så må Europa vise styrke. Når vi står opp for Ukrainas fremtid, så må Europa vise styrke.

– Denne styrken kommer kun fra vårt samhold. Så la oss stå sammen, manet hun.

Før dette hadde Romanias forfatningsdomstol annullert resultatet i et tidligere valg som ble vunnet av en russiskvennlig politiker fra ytre høyre.

– Beslutningsprosessen har blitt lite transparent, samt skjønnsmessig – noe som gir grunn til å frykte misbruk og korrupsjon, sa den rumenske høyrenasjonalisten i EU-parlamentet mandag.

For EU-parlamentets venstrefløy og sentrumsfløy er det utelukket å støtte forslaget. Men de ønsker likevel at hun skal klargjøre hvilken fløy hun foretrekker å samarbeide med etter at hun ved flere tilfeller har tydd til ytre høyre for å få gjennom upopulære forslag.

Hvis mistillitsforslaget mot formodning skulle få flertall, betyr det at hele EU-kommisjonen må gå av. Det vil i så fall bli for første gang i EUs historie.

Bakgrunnen for mistillitsforslaget er tekstmeldingene hun under koronapandemien sendte til sjefen for legemiddelgiganten Pfizer mens EU forhandlet om vaksinekjøp. EU-kommisjonen har nektet å publisere meldingene.

Mistillitsforslaget er fremmet av den rumenske høyrenasjonalisten Gheorghe Piperea. Han anklager også von der Leyen for å ha blandet seg inn i Romanias nylige presidentvalg, som til slutt ble vunnet av proeuropeiske Nicusor Dan.

Mistillitsforslaget støttes av deler av EU-parlamentets mest høyreorienterte partier, blant annet franske Nasjonal samling og partiet til Ungarns statsminister Viktor Orban.

(©NTB)

Flere nyheter: