Menu
USAs president Donald Trump lover lettelser i tollsatsene som er innført for bilindustrien. Tirsdag går han på scenen i bilbyen Detroit for å markere sine første 100 dager i presidentperiode nummer to. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Trump lover lettelser for bilindustrien før 100-dagersmarkering

USAs president Donald Trump lover lettelser for bilindustrien før han holder folkemøte i Michigan for å markere de første 100 dagene i comebacket.

Av NTB | 29.04.2025 22:12:25

Politikk: Bilprodusenter er blant dem som har blitt hardest rammet av tollpolitikken Trump har ført, og Michigan er hjemstaten til tre av de største i USA: General Motors, Ford og Stellantis, tidligere Chrysler.

Tirsdag kveld går Trump på scenen i Detroit. Han har omtalt tollsatsene som nødvendige for å styrke bilproduksjonen i USA. I tillegg til tollpolitikken har Trump ført en svært streng innvandringspolitikk, og Elon Musk og det såkalte effektiviseringsbyrået Doge har gjort omfattende statlige kutt.

I tillegg har han hintet om bruk av militær makt for å ta kontroll over Grønland og Panamakanalen, og han har foreslått at USA skal ta kontroll over Gazastripen og gjøre den til et såkalt Midtøstens riviera.

– Jeg mener jeg gjør akkurat det jeg drev valgkamp på, sa han videre.

Men kun fire av ti amerikanere mener Trump gjør en god jobb, viser målinger fra nyhetsbyrået AP og Washington Post.

Enda færre mener han gjør en god jobb med økonomien, ifølge APs måling. Samtidig har kun hver tredje amerikaner et positivt syn på Elon Musk, og rundt halvparten mener at Trump-administrasjonen har gått for langt i å kutte i staten, ifølge AP.

1260 mennesker har svart i APs spørreundersøkelse og 2464 i målingen til Washington Post.

Tiltakene som innføres, er ment å tvinge amerikanske og utenlandske selskaper til å utvide eller bygge nye fabrikker i USA og øke produksjonen i landet.

Analytikere har advart om at tollsatsene kan føre til høyere priser, svekke det amerikanske bilsalget og true jobber.

Bilindustrien har fått 25 prosent på import av ferdige biler, og den er også rammet av tollen på 25 prosent på stål og aluminium. I tillegg ventes en ny toll på utenlandske bildeler å tre i kraft 3. mai.

I Michigan har ledighetsraten økt i tre strake måneder, med en økning på 1,3 prosent i mars, opp til 5,5 prosent, ifølge delstatens tall. Det er blant den høyeste andelen i USA, der snittet i delstatene er 4,2 prosent.

Stellantis stanset produksjonen ved fabrikker i Canada og Mexico etter Trumps kunngjøring om 25 prosent toll på bilimport, og 900 ansatte ble tatt ut i permisjon.

Industrien har lobbet Det hvite hus for å skrote tollen på import av bildeler og sier at den vil øke prisene og kan føre til «oppsigelser og konkurser».

I tillegg vil selskaper som importerer deler til biler som monteres i USA, få fradrag på 15 prosent av bilens listepris i det første året og 10 prosent i det andre året. Grepet er ment å skulle gi selskaper to år på å flytte forsyningskjedene til USA.

Rundt halvparten av bilene som selges i USA, blir montert i landet. 25 prosent kommer fra Mexico og Canada og resten fra en rekke andre land, blant dem Tyskland, Japan og Sør-Korea.

Flere bilprodusenter har kommet med kunngjøringer om tollsatsene. Nissan, Honda og Volvo er blant flere utenlandske bilprodusenter som har kunngjort at de vil styrke investeringene i USA.

– Jeg styrer landet og verden, sa Trump i et intervju med magasinet The Atlantic for å markere de første 100 dagene i periode to i Det hvite hus.

– Presidenten vil undertegne en presidentordre om biltoll senere i dag, sa pressetalsperson Karoline Leavitt i Det hvite hus til journalister tirsdag.

Med endringene som ble kunngjort tirsdag, kommer en garanti om at et selskap ikke vil måtte betale både 25 prosent for import av en bil og 25 prosent for import av stål eller aluminium. Ifølge handelsdepartementet vil importørene betale bare den høyeste av de to avgiftene.

(©NTB)

Flere nyheter: