Samordna opptak: Søking til barnehagelærer kraftig ned – sykepleie og grunnskolelærer årets vinnere
Mange flere vil bli grunnskolelærer og sykepleier, viser tall fra Samordna opptak. Til barnehagelærer har det ikke vært færre søkere på over ti år.
Politikk: – Nå er det barnehagelærernes tur. Vi må jobbe med å forbedre deres arbeidshverdag, sier utdanningsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) til NTB.
Hun mener fallet i antall søkere som har barnehagelærer som førstevalg, må ses i lys av at mange opplever arbeidshverdagen som krevende. Det er høyt sykefravær, og mange ansatte i barnehagene beskriver at de har en høy emosjonell belastning og at de ofte føler de ikke strekker til.
– Så dette er forhold som vi må jobbe enda mer med fremover. Det er viktig at kommunene er gode arbeidsgivere og ser de ansatte og legger til rette for og styrker dem, sier Nordtun.
Utdanningsforbundets leder Geir Røsvoll kaller situasjonen for «svært alvorlig».
– Jeg mener forklaringen på at søkertallene går ned ikke handler om utdanningen i seg selv, men om yrket. Å jobbe i barnehage har dessverre blitt så krevende at svært mange velger det bort, sier Røsvoll.
142.000 personer søkt om studieplass i høyere utdanning gjennom Samordna opptak, viser tallene som ble sluppet onsdag.
– Årets tall forsterker den positive trenden som startet i fjor, etter at regjeringen fjernet karakterkravene i norsk og matte. Vi vet at vi kommer til å trenge mange flere sykepleiere i årene som kommer, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap).
* Søkertallene til lærerutdanningene viser samlet sett en nedgang i antall søkere på 2,5 prosent.
* Størst nedgang har antallet søkere til yrkesfaglærer og barnehagelærer med rundt 16 prosent.
* Nesten 3200 søkere har grunnskolelærer som sitt førstevalg, en økning på nesten 15 prosent.
– Det har vært helt avgjørende for oss å ta grep som styrker lærerrollen i hverdagen. Vi har gjort konkrete endringer i lovverket for å styrke opp om at det er læreren som er sjefen i klasserommet, poengterer statsråden.
Antall søkere som har grunnskolelærerutdanning som førstevalg, er nærmest halvert siden 2019.
– Jeg tror også at de grepene vi har satt i gang for å gjøre en god lærerutdanning enda bedre, har bidratt positivt. Vi har gode institusjoner som har lyst til, og som nå skal få muligheten til å tenke nytt om lærerutdanningen, sier Aasland til NTB.
– Jeg er veldig glad for å se at vi har mange søkere til høyere utdanning, og at vi har rekordmange studieplasser, sier Aasland.
– Norge trenger kompetanse fra høyere utdanning på mange områder fremover. I tillegg er det svært gledelig at så mange flere søker på sykepleier- og grunnskolelærerutdanningene, sier hun og viser til at regjeringen har tatt målrettede grep for å øke rekrutteringen til disse.
Hun poengterer overfor NTB at bildet kan endre seg før studiestart til høsten. Den endelige tildelingen av studieplasser skjer først 20. juli.
– Men tallene vi har nå, gir et godt bilde av trenden i hva unge mennesker ønsker å studere, er, sier hun.
* Over 35.000 søkere har satt en av utdanningene innen helse- og sosialfag på topp.
Nordtun merker seg den kraftige økningen på oppunder 15 prosent i antall søkere som har lærerutdanning til barne- og ungdomstrinnet som sitt førstevalg. Etter flere år med en fallende tendens, mener hun trenden nå er i ferd med å snu – takket være målrettet innsats fra regjeringen.
Søkerne kan velge mellom et større studietilbud enn noen gang. De har kunnet velge blant nesten 65.000 studieplasser på universiteter og høyskoler i hele landet.
(©NTB)