reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Ralph Fiennes ble Oscar-nominert for innsatsen som kardinal Lawrence i Edward Bergers film «Conclave», som skildrer nettopp et pavevalg. Foto: Focus Features / SF Norge / Handout / NTB

Mange vil se pavefilmen «Conclave» etter pave Frans’ bortgang

Strømningen av filmen «Conclave», som skildrer et pavevalg, har økt kraftig etter at virkelighetens pave gikk bort.

Av NTB | 25.04.2025 13:53:08

Økonomi og næringsliv: «Paven er død. Tronen er ledig», heter det i traileren til «Conclave» – som hadde premiere 20. desember på norske kinoer og ble nominert til åtte Oscar-priser.

Nå har strømmingen av «Conclave» tatt fullstendig av. I USA økte den med 283 prosent, melder Variety. Her til lands kan «Conclave» strømmes blant annet på TV 2 Play. Den er også å se på enkelte kinoer, som førstkommende lørdag på Odeon i Oslo.

Der skildres det overraskende vennskapet mellom pave Benedikt XVI med kommende pave Frans.

Men i «Conclave» beskrives den lukkede samlingen av kardinaler som skal velge den neste paven – konklavet – som rene krigen mellom sterke krefter.

– Ingen normal mann ønsker seg pavestolen, får Fiennes’ rollekarakter, kardinal Lawrence, høre når han får i oppdrag å overvåke det forestående pavevalget.

Regissør Edward Berger og manusforfatter Peter Straughan har fortalt om den grundige researchen som lå bak filmen. Ifølge to eksperter som avisen The Guardian har forhørt seg med, er skildringen deres mer lik enn ulik et ekte pavevalg.

Et eksempel hun trekker fram er den gamle, men også ubekreftede, tradisjonen med å ødelegge den døde pavens ring.

– Det er bemerkelsesverdig hvordan de har klart å ta noe så hemmelig og få mye av det helt riktig, sier Sprows Cummings, som også mener filmens karikerte kardinaler «fanger noe som er ekte».

«Conclave» klarer også å skildre at ingen med sikkerhet kan forutsi hvordan den nyutnevnte paven vil opptre, understreker Bill Cavanaugh, professor i katolske studier ved DePaul University, også det i USA.

Han fikk også en privat omvisning i Vatikanet, og fortalte New York Times at han ikke «følte noen motvilje» da han var der. Han følte også at Vatikanet hadde vært åpen mot ham, selv om filmskaperne unngikk å diskutere filmen med Vatikanet for å unngå utilbørlig påvirkning.

Pave Frans begraves lørdag. Da starter en ni dager lang sørgeperiode – før virkelighetens kardinaler samles til konklave i Det sixtinske kapell. Forberedelsene har ifølge BBC allerede begynt. Først når de har blitt enige, og hvit røyk stiger opp fra kapellets pipe, er en ny pave utpekt.

Også en annen pavefilm, «The Two Popes» fra 2019 med Anthony Hopkins og Jonathan Pryce, har opplevd økt oppsving i seertall: Forrige helg økte seertallet på Netflix med 417 prosent, ifølge Variety.

– Mange av detaljene er nøyaktige, sier Kathleen Sprows Cummings, en historiker som spesialiserer seg på katolisisme ved Notre-Dame-universitetet i USA, og som fulgte valget av pave Frans i 2013.

Peter Straughan, som skrev det Oscar-prisvinnende manuset til «Conclave» basert på Robert Harris’ bestselgerbok fra 2016 med samme tittel, røper at han møtte en kardinal for å lære mer om de praktiske sidene ved et slikt konklave.

(©NTB)

Flere nyheter: