Heyerdahl-manuskript med ny kunnskap overlevert Kon-Tiki Museet
Et maskinskrevet manuskript med håndskrevne rettelser fra Thor Heyerdahl er overlevert Kon-Tiki Museet fra NTB. Teksten inneholder ny kunnskap, ifølge museet.
Økonomi og næringsliv: – Tidligere var det praksis å legge alle dokumenter om en offentlig person sammen med fotografiene av personen, forklarer prosjektleder Solveig Vikene i NTBs bildebyrå, som fant dokumentet for noen år siden.
Fredag donerte hun de åtte arkene til Kon-Tiki Museet.
«Selv om flåten ikke stikker mange tommer over sjøen, har erfaringen vist at den vil legge seg efter de fremherskende, langstrakte dønningene uten å ta overvann», skriver han.
– Jeg har aldri visst at han var klar over at det var sånn, sier kurator Reidar Solsvik ved Kon-Tiki Museet.
Heyerdahl ble tydeligvis ikke trodd på dette, for flåten ble konstruert med planker foran som en slags baug.
– Det eneste de førte til, var at de bremset farten, sier Solsvik.
En kopi av artiklene fins allerede hos museet, forteller kurator Reidar Solsvik.
– Vi syns jo det er ekstremt fint å få originaldokumentet slik at vi har en mest mulig komplett samling, sier han til NTB.
Andre dokumenter som er i privat eie, kan være vanskelig å få tak i, forklarer kuratoren.
Artikkelen «Hvorfor vi bygger balsaflåte, og hvorfor vi starter fra Peru» er skrevet like før avseiling fra Peru den 28. april 1947. I dokumentet kommer Heyerdahl blant annet inn på problemet med overvann på flåten, noe som ble diskutert under byggingen:
Manuskriptet ble publisert som en NTB-artikkel av Thor Heyerdahl med tittelen «Kon-Tiki. Solens sønn.» i 1947. Den sto på trykk i blant annet Adresseavisen 14. mai 1947 og avisen Tromsø 24. mai 1947.
(©NTB)