Ny dyrevelferdsmelding får kritikk: – Tidenes kjipeste julegave
Regjeringen vil gjøre hverdagen bedre for dyrene i Norge, men får kritikk for å ikke gå langt nok. Ett av grepene er obligatorisk ID-merking av hunder.
Kuriosa og kjendiser: – Dyr skal ha det godt, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) da han fredag la fram regjeringens nye stortingsmelding om dyrevelferd.
Det er første gang på 20 år at en slik melding legges fram, og det foreslås flere tiltak både for kjæledyr, dyr i landbruket og for havbruksnæringen.
– Vi har anslagsvis 1 million kjæledyr i Norge. Det aller viktigste for dyrevelferden hos kjæledyr er kompetansen hos de som eier dyrene, sa Pollestad.
Mens regjeringen varsler innføring av obligatorisk ID-merking og registrering av hund, vil de ikke ha det samme for katt. Men de vil ha registreringsplikt for store kattehold.
– Her vil vi sikre overgangsregler for de som eier dyr. Det er ikke altså sånn at vi skal sette i gang en massiv avlivning av slanger og reptiler i Norge, sier Pollestad.
Det foreslås også et forbud mot oppstalling av hest på spiltau i nye staller og ved ominnredning av eksisterende staller.
* Storfe: Opprettholde kravet om løsdrift for alt storfe fra 1. januar 2034 og innføre krav om sosial oppstalling av kalver fra to ukers alder.
– Det betyr at når de er to uker gamle, så skal de ikke gå alene, men får gå sammen med andre kalver i binger for å få den sosiale kontakten som er viktig, sier landbruksministeren.
* Svin: Videreutvikle og klargjøre regelverket slik at det blir enklere å forstå og lettere å etterleve.
* Slaktekylling: Følge med på bransjens planlagte omlegging til mindre hurtigvoksende slaktekyllinger, og vurdere strengere regulering dersom omleggingen ikke gjennomføres som planlagt.
– Alle nye kyllinghus skal bygges med vindu og sikres tilgang på dagslys, forklarer landbruksministeren.
* Verpehøns: Det blir forbudt med nye anlegg med miljøbur. Eksisterende bur skal fases ut.
I havbruksnæringen vil regjeringen blant annet innføre et mål om å få dødeligheten ned mot fem prosent for alle fiskearter i akvakultur.
– Vi har over lengre tid sett at fiskevelferden i havbruksnæringen ikke er god nok, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap).
– Jeg vet at dette er et tema som engasjerer mange. Noen vil synes vi går for langt, noen vil synes vi går for kort, sa han.
Og kritikk har han fått:
– Vi går inn i juleferien med tidenes kjipeste julegave fra regjeringen til dyrene. Denne dyrevelferdsmeldinga er ikke verdt papiret den er skrevet på, sier Venstres Ingvild Thorsvik.
Hun etterlyser blant annet strengere grep for gris:
– Vi har allerede mer enn nok kunnskap om hva for eksempel grisen trenger, og hvordan man kan oppnå dette. Likevel velger regjeringen å ikke sette i kraft tiltak som mer areal, mykt underlag og miljøberikelser for gris.
– Meldingen gjør ingen konkrete grep når det kommer til alvorlige problemer for dyrevelferd som hold av griser i trange binger og kyllinger som vokser seg syke. Gjennomgangsmelodien er at tiltak skal «utredes» i fremtiden, sier veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen.
MDGs Une Bastholm varsler kamp når meldingen skal behandles i Stortinget for å skjerpe tiltakene:
– Her var det noen gode nyheter for både laks, hund og katt, men det var en gigantisk skuffelse for alle grisene og kylling i norske fjøs som lever i intensiv produksjon, sier hun.
Dyrevernalliansen mener meldingen er «et gedigent mageplask».
– Makan til tynn suppe, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland.
Næringspolitisk talsmann i Frp, Bengt Rune Strifeldt, mener meldingen inneholder mye ord og få tiltak:
– Det viktigste vi gjør for å sikre dyrevelferd er å styrke Mattilsynets posisjon ved å gi dem større faglig kompetanse og rekruttering. Det er gjennom flere tilsyn vi kan avdekke utfordringene vi har knyttet til dyrevelferd, sier han.
Videre vil regjeringen gjeninnføre forbudet mot å eie reptiler.
Innenfor landbruket foreslår regjeringen blant annet følgende grep:
Pollestad var forberedt på kritikk da meldingen ble lagt fram:
Også dyrevernorganisasjonen Noah påpeker at de mener dette er en «elendig julegave til dyrene».
(©NTB)