Valg på Island etter regjeringskollaps
Islendingene gikk til valg lørdag, og meningsmålingene tyder på at sagaøya vil få ny regjering.
Politikk: – Jeg føler at vi trenger forandring, sier den 48 år gamle filmprodusenten Grimar Jonsson til nyhetsbyrået AFP i Reykjavik på valgdagen.
Han håper på regjeringsskifte og en slutt på «de såkalt gammeldagse politiske partiene».
De første valglokalene på Island åpnet klokka 9 lokal tid, noe som vil si klokka 10 i Norge, med ordinær stengetid 13 timer senere. På grunn av uvær og mye snø var det i forkant varslet at valget kunne bli utsatt enkelte steder. Snømengdene har ført til stengte veier flere steder.
På samme måte som i mange andre land rundt om i verden har prisstigning, høye renter og andre økonomiske utfordringer ført til misnøye med den sittende regjeringen på Island.
Bakgrunnen for valget er at statsminister Bjarni Benediktssons samlingsregjering gikk av i midten av oktober, som følge av intern strid.
Begge disse partiene er for EU-medlemskap, og det spekuleres på om valget vil utløste en ny EU-debatt på Island.
Benediktssons konservative Selvstendighetspartiet har fått knappe 14 prosent på gjennomsnittsmålingene.
268.000 innbyggere er stemmeberettiget i valget på de 63 representantene i Alltinget. Ti partier stiller til valg, og de trenger minst 5 prosent av stemmene for å komme inn i nasjonalforsamlingen, der åtte partier i dag er representert.
Valgdeltakelsen er vanligvis høy på Island, der 80 prosent av de registrerte velgerne stemte i valget på ny nasjonalforsamling i 2021.
Flere valglokaler utvidet åpningstidene sine. Værforholdene kan også forsinke leveringen av stemmeurner til tellesentrene etter at valglokalene er stengt. Dersom tellingen ikke forsinkes, ventes et endelig resultat å være klart søndag morgen.
Meningsmålinger før valget viste at Sosialdemokratene lå best an, med over 20 prosents oppslutning. Like bak ligger høyreliberale Gjenreisning (Vidreisn), som har klatret kraftig på målingene.
(©NTB)