Menu
Norden står samlet bak Ukraina, var budskapet da (f.v.) Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Finlands president Sauli Niinistö, Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir og Norges statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen. Foto: Javad Parsa / NTB

Zelenskyj: Norges våpen er motgift mot russisk ondskap

De nordiske landene støtter Ukrainas inntreden i Nato og EU. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at landet allerede er de facto-medlem av Nato.

Av NTB | 03.05.2023 18:34:02

Politikk: – Ukraina er et de facto-medlem av Nato, og vi samarbeider faktisk for vårt felles forsvar, sa Zelenskyj på en pressekonferanse i Helsingfors onsdag, etter å ha møtt Finlands president og statsministrene fra Norge, Sverige, Danmark og Island.

I en felles uttalelse etter møtet heter det blant annet at de nordiske Nato-medlemslandene «vil fortsette å støtte Ukraina på veien mot framtidig medlemskap», og at Ukrainas sikkerhet er viktig for forsvarsalliansen allerede nå.

Zelenskyj takket i sitt åpningsinnlegg de nordiske landenes forskjellige bidrag til Ukrainas forsvarskrig.

Til Norge og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) rettet han en takk for økonomisk og militær bistand, og for innsatsen for å «skape en ny og varig fred for Ukraina og Europa».

– Deres økonomiske støttepakker viser mange andre i verden hva det betyr å virkelig sette pris på freden, sa Zelenskyj. Han sa videre at Norges våpen er sterke, og at de er «motgift mot den onde, russiske staten».

Innlegget avsluttet han med «slava Ukraini» – på norsk «ære til Ukraina».

På pressekonferansen sa Støre og de andre lederne at de nordiske landene står ved Ukrainas side på vei mot europeisk integrasjon og Nato-medlemskap.

– Det du kjemper for er viktig for alle, sa Støre. Han ga videre i sitt innlegg klar uttrykk for at det er Ukraina selv som må avgjøre når og hvordan krigen skal ta slutt.

– Når freden kommer, så må det være på premissene til landet som har blitt angrepet, sa Støre.

– Det at vi står sammen her, alle de nordiske lederne med deg, sender et tydelig signal om at dette er et spørsmål om vårt felles Europa, sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Kreml er et gammelt festningskompleks i sentrum av Moskva. Det har tradisjonelt vært sete for Russlands styresmakter og herskere, og Putin har sin hovedresidens og kontor i festningen.

Zelenskyj ble av pressen i Helsingfors bedt om å kommentere det angivelige angrepet.

– Vi angriper ikke Putin eller Moskva. vi slåss på vårt eget territorium. Vi har ikke nok våpen som det er. Vi kan ikke bruke det der, svarte Zelenskyj på TV 2s spørsmål.

Ukraina har gitt klart uttrykk for et ønske om kampfly fra sine allierte. Tidligere onsdag sa Zelenskyj at motoffensiven mot russiske styrker snart vil innledes. Han la til at han venter at Ukraina får fly når offensiven er gjennomført.

Statslederne ble på pressekonferansen spurt om det kan bli aktuelt å sende kampfly. Frederiksen sa at det er en vanskelig diskusjon, men understreket at døren ikke er lukket.

– Det er en pågående diskusjon som vi fra Danmarks ståsted ikke har avsluttet, sa hun.

Tidligere onsdag sa Støre til NTB at det å sende fly ikke er «et aktuelt tema for oss i dag».

– Hele det spørsmålet må vurderes i en mye større sammenheng, hvor de store statene må ta avgjørelsen, sa han videre.

– Vi har hatt veldig åpne og ærlige diskusjoner, innledet Finlands president Sauli Niinistö pressekonferansen med.

I fellesuttalelsen heter det at framtida til Ukraina og dets folk er i «den euroatlantiske familien», og at de nordiske landene vil støtte Kyiv i arbeidet med å oppfylle kravene for forhandlinger om medlemskap i EU.

Russland hevder at Ukraina forsøkte å angripe Kreml med droner natt til onsdag, noe de betegner som et attentatforsøk mot president Vladimir Putin.

Det kom ingen nye løfter om våpen ut av toppmøtet. Norge lovet derimot å øremerke 1,7 milliarder krone av Ukraina-støtten til vedlikehold og reparasjoner i landet.