Zelenskyj: Ikke noe press fra USA eller EU om å gi Russland innrømmelser
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier han ikke står overfor noe press fra USA eller EU om å vurdere å gi Russland innrømmelser for å avslutte krigen.
Politikk: Zelenskyjs uttalelse kom som en reaksjon på nyhetsmeldinger fra blant annet NBC News.
– Ingen legger press på meg, sa Zelenskyj i Kyiv lørdag, på en felles pressekonferanse med EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen.
Den ukrainske presidenten sa at et slikt press eksisterte før Russlands invasjon av Ukraina i full skala i februar 2022 og i starten av kampene.
– Men i dag legger ingen av EU-lederne eller USA noe press på meg for å sette meg ned med russerne, forhandle og gi Russland noe. Det vil ikke skje, sa Zelenskyj.
Han ga uttrykk for irritasjon over nyhetsmeldingene om press på Ukraina til å forhandle, og sa at han ikke visste hvor disse påstandene kom fra. Samtidig understreket han at han ville handle i tråd med det ukrainske folkets ønsker.
Ett av temaene har angivelig vært hva Ukraina kan bli nødt til å gi fra seg for å oppnå en fredsløsning med Russland.
Muligheten for fredssamtaler med Russland skal blant annet ha blitt diskutert på et møte forrige måned der over 50 land deltok.
Vestlige embetsfolk sier Putin fortsatt tror at han kan vinne ved å vente til den vestlige støtten til Ukraina tar slutt, eller kjempe videre til den folkelige støtten til Ukraina svikter eller problemene med å skaffe nok våpen til Ukraina blir for store.
Både Ukraina og Russland sliter med å skaffe nok militære forsyninger. Russland har økt produksjonen av artillerigranater, og i løpet av et par år kan de kanskje klare å produsere to millioner i året, skriver NBC News med henvisning til vestlige anslag.
Det monner imidlertid ikke mye i Ukraina, der russiske styrker anslagsvis avfyrte ti millioner granater i fjor, ifølge den samme kilden. Russland er dermed også avhengig av utenlandsk støtte.
Produksjonen av artillerigranater og annet militært utstyr er også i kraftig vekst i vestlige land, der USA alene regner med en produksjon på rundt 1,2 millioner i 2025, ifølge Pentagon.
Det er bekymring for at Ukraina-krigen nå framstår som fastlåst. Det har vært små bevegelser på bakken de siste månedene, til tross for omfattende kamper. Ukrainas øverstkommanderende, general Valery Zaluzhnyj, skrev i en artikkel i forrige uke at konflikten beveger seg inn i en ny fase med stillestående utmattelseskrig. Han advarte om at Russland kan bruke denne fasen til å militær gjenoppbygging etter å ha tatt store tap i Ukraina.
Påstanden om an fastlåst krig avvises imidlertid av Zelenskyj.
– Nå har det gått mye tid og folk er slitne. Men vi er ikke i dødvanne, sa han.
– Vi har vanskeligheter og meningsforskjeller, men vi har ingen rett til å gi opp. Hva er alternativet? Hvis vi gir fra oss en tredel av landet vårt, vil dette ikke ta slutt. Vi vet hva en fastfrosset konflikt er, sa Zelenskyj, ifølge The Guardian.
Han ba om mer luftvern og utstyr slik at Ukraina kan få luftherredømme i eget luftrom.
– Da kan vi gjøre det mulig for styrkene våre å gå på offensiven, sa presidenten.
– De er allerede godt over 90 prosent av veien, sa hun til medlemmer av den ukrainske nasjonalforsamlingen.
Von der Leyen sa at det var gjort langt større framskritt enn det som kunne ventes av et land i krig. Hun understreket imidlertid behovet for enda sterkere tiltak mot korrupsjon, nye lover mot lobbyvirksomhet og strengere regler for å registrere aktiva.
Hun varslet også at EU vil kunngjøre nye sanksjoner mot Russland i neste uke.
Den amerikanske kanalen NBC News henviser til opplysninger fra en anonym høytstående amerikansk embetsperson og en annen tidligere høytstående embetsperson.
NBC News henviser imidlertid også til to kilder som sier at Joe Bidens regjering ikke har noen indikasjoner på at Russlands president Vladimir Putin er klar for å forhandle med Ukraina.
I USA er deler av Det republikanske partiet blitt skeptiske til å fortsette å støtte Ukrainas forsvarskrig, der særlig en gruppe republikanere i Representantenes hus flagger sin motstand.
Von der Leyen roste de ukrainske reformene og sa at landet nesten har oppfylt alle kravene for EU-medlemskap.
(©NTB)