Menu
En samburu-kvinne henter vann i en tørkeperiode i Loolkuniyani i Samburu-fylket i Kenya. De siste åtte årene er de varmeste som er registrert, ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO). Foto: Brian Inganga / AP / NTB

WMO: De siste åtte årene er de varmeste som er registrert

De siste åtte årene er de varmeste siden Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) begynte å føre oversikt, trass i at La Niña-værfenomenet har vart lengre enn vanlig.

Av NTB | 12.01.2023 17:49:02

Vær: I fjor var den globale snittemperaturen på rundt 1,15 grader celsius over førindustriell tid, ifølge WMO.

– De siste åtte årene var de varmeste som er registrert, drevet fram av stadig økt konsentrasjon av klimagasser og akkumulert varme, sier FN-organet i en uttalelse.

Det aller varmeste året var 2016, etterfulgt av 2019 og 2020, ifølge WMO.

På lang sikt er utviklingen tydelig, ifølge WMO.

– Siden 1980-tallet har hvert tiår vært varmere enn det foregående, sier organisasjonen.

Parisavtalen, som ble undertegnet av nesten alle verdens land i 2015, har som mål å begrense den globale oppvarmingen til maksimalt 2 grader over førindustriell tid, og 1,5 grad om mulig. Forskere mener det vil holde effektene av klimaendringene på et håndterbart nivå.

Men WMO advarer om at sannsynligheten for å i det minste midlertidig bryte 1,5-gradersmålet øker med tida.

Organisasjonen har kommet fram til konklusjonene ved å sammenstille seks ledende internasjonale datasett, blant annet fra EUs klimamonitor Copernicus og amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), som begge har lagt fram lignende funn som WMOs denne uka.

La Niña er en naturlig og syklisk avkjøling av deler av Stillehavet rundt ekvator. Motparten er det såkalte El Niño-fenomenet, som bidrar til oppvarming av verdenshavene. De to fenomenene endrer på værmønstre verden over.

For planeten vil effekten av La Niña, som ventes å ta slutt innen noen måneder, være kortvarig, mener WMO.

Værfenomenet vil «ikke reversere den langsiktige oppvarmingstrenden som forårsakes av rekordhøye konsentrasjoner av klimagasser i atmosfæren».

– I 2022 så vi flere dramatiske værkatastrofer som kostet altfor mange menneskeliv og levebrød, sier WMO-sjef Petteri Taalas, og viser til flom som oversvømte en tredel av Pakistan, rekordhetebølger i Kina, Europa og de amerikanske kontinentene, og en vedvarende tørke på Afrikas Horn.

– Økningen i ekstreme værhendelser understreker behovet for bedre forberedelser, sier Taalas.

I fjor var det åttende året på rad der de globale snittemperaturene var minst 1 grad over nivåene fra mellom 1850 og 1900, altså førindustriell tid.

De siste åtte årene har vært de varmeste på tross av påfølgende La Niña-værfenomener siden 2020, påpeker WMO. Derfor var fjoråret «bare» det femte eller sjette varmeste året som er registrert, sier organisasjonen.

2022 var et år med mange naturkatastrofer som kobles til klimaendringene.

Flere nyheter: