WHO: Tilbakeslag for barnehelsen i Europa
Nesten 76.000 barn under fem år dør hvert år i Europa og Sentral-Asia av komplikasjoner tilknyttet fødsel eller sykdom, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).
Medisin og helse: Organisasjonen slår alarm om at utviklingen går i feil retning for barns helse i regionene. 75.647 barn døde før de fylte fem i 2022 i WHOs Europa-region, som omfatter 53 land, flere av dem i Sentral-Asia.
De fem vanligste dødsårsakene var komplikasjoner i forbindelse med premature fødsler, kvelning under fødsel, medfødt hjertefeil, nedre luftveisinfeksjoner og neonatal sepsis.
Mange av dødsfallene hos unge barn er unngåelige, ifølge WHO.
Dødsraten er lav for barn i Europa, men det er et betydelig sprik mellom landene som gjør det best og verst. I de fleste EU-land dør mellom 1,5 og 4,1 av 1000 barn før de fyller fem. Denne raten er i Turkmenistan og Tadsjikistan på mellom 18,2 og 40,4.
I tillegg oppgir 15 prosent av tenåringer at de har blitt utsatt for mobbing på nett, mens 10 prosent av dem på mellom 13 og 15 år sier de bruker tobakksprodukter. Nesten en tredel av barn i skolealder er overvektige, og en åttedel er ekstremt overvektige.
– I vår nettbaserte og sammenknyttede verden, er det ironisk at våre unge føler seg mer ensomme enn noen gang før, og mange sliter med vekta og selvtilliten. Dette gjør dem disponert for dårlig helse også som voksne, sier WHOs Europa-sjef Hans Kluge.
Regionen er kjent for sterke helsevesener, men nå er det utbredt grad av «stagnasjon eller tilbakeslag på en rekke indikatorer fra barne- og ungdomshelse til kroniske sykdommer», melder WHO.
Også andre problemer er utbredt blant barn og unge, påpeker WHO. Ifølge organisasjonen lider en av fem ungdommer av et psykisk helseproblem, mens selvmord stadig er den fremste dødsårsaken blant folk på mellom 15 og 29 år. Flere jenter melder om psykiske problemer enn gutter.
(©NTB)