Menu
En palestinsk kvinne sørger ved likene av sitt barn og sin mann, som ble drept i et israelsk angrep mot Gazastripen. Bildet er tatt på et sykehus i Khan Younis. Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om at situasjonen på Gazastripen blir verre for hver time som går. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB

WHO om Gaza: Nær menneskehetens mørkeste time

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at situasjonen på Gazastripen blir verre for hver time som går og viser til intensivert israelsk bombing i sør.

Av NTB | 05.12.2023 17:29:37

Ulykker og naturkatastrofer: – Det er intensivert bombing over alt, inkludert i de sørlige områdene som Khan Younis og sågar Rafah, sier Richard Peeperkorn.

Han er WHOs representant i Gaza og snakket tirsdag med pressen via videolink. Han tegner et bekmørkt bilde av situasjonen.

– Mange mennesker er desperate og nærmest i konstant sjokk. Vi er nær menneskehetens mørkeste time. Bombingen og det meningsløse tapet av liv må stoppe nå, og vi trenger en vedvarende våpenhvile, sier han.

Han sa at det er altfor lite nødhjelp som når fram til palestinske flyktninger. WHO er dypt urolig for tilstanden i helsevesenet i de sørlige områdene nå som et stort antall innbyggere flykter sørover for å unnslippe bombene.

– Jeg vil gjerne si dette så klart som jeg kan: Vi står overfor en økende humanitær katastrofe, sa Peeperkorn.

Han opplyste at WHO har etterkommet en israelsk ordre om å flytte forsyninger fra lagerhus i Khan Younis og har fått beskjed om at området høyst sannsynlig blir en aktiv kamparena de nærmeste dagene.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus ba Israel mandag om å trekke tilbake ordren om å flytte forsyningene. Israel på sin side benekter at en slik beskjed er gitt.

I tillegg til store lidelser på grunn av kampene, er helsesituasjonen for sivilbefolkningen ellers meget prekær. Blant annet har det blitt registrert 86.000 tilfeller av diaré, hvorav halvparten er blant barn. Det er 20 til 30 ganger mer enn ventet, ifølge WHO.

De melder også om 120.000 tilfeller av lungeinfeksjoner, 26.000 tilfeller av skabb og lus og 1150 tilfeller av gulsott.

Områdene som innbyggerne blir beordret til å flykte til, har kritiske sanitære mangler. På ett tilfluktssted, med 30.000 fordrevne, er det 400 mennesker for hvert toalett. Dette er svært bekymringsfulle forhold med tanke på muligheten for sykdomsutbrudd, ifølge Unicef.

– De såkalte trygge sonene står i fare for å bli sykdomssoner, sier talsperson James Elder i Unicef.

Han la til at manglende handling fra verdenssamfunnet for å få stanset krigen er skammelig.

– Det er en skam at det internasjonale samfunnet tillater at denne avskyelige forbrytelsen får fortsette i nesten to måneder, og at systematiske drap på sivile fortsetter, inkludert drap på kvinner og barn, sa Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani under et regionalt møte i Doha for ledere i Golfstatene.

Hvert tiende minutt blir et barn drept, ifølge Peeperkorn.

Kun halvparten av Gazas 36 sykehus er i drift i større eller mindre grad. Tolv av sykehusene som fortsatt er i drift, ligger sør i området.

Emiren i Qatar ba tirsdag FNs sikkerhetsråd om å tvinge Israel tilbake til forhandlingsbordet.

(©NTB)

Flere nyheter: