Watergate-journalistene kritisk til at Washington Post nekter å støtte Harris
Bob Woodward og Carl Bernstein, Washington Post-journalistene som avslørte Watergate-skandalen, kritiserer avisens beslutning om ikke å støtte Kamala Harris.
Politikk: Washington Post-eier Jeff Bezos, verdens nest rikeste mann, får kritikk fra en rekke av avisens ansatte etter beslutningen, skriver Financial Times.
Siden 1988 har den prestisjetunge amerikanske avisen valgt en kandidat å stille seg bak hver gang det har vært valg i USA. Fredag kom imidlertid meldingen om at det ikke vil skje i år.
Staben som sørger for lederartikler hadde skrevet ferdig en leder der det ble erklært støtte til demokratenes kandidat. Ifølge en artikkel i avisen grep Bezos inn og stanset publiseringen.
Avisens toppsjef Sir William Lewis erkjenner i en kommentarartikkel at beslutningen kan ses som en ansvarsfraskrivelse – men føyer til at «vi ser det ikke slik». Lewis sier i en uttalelse også at Bezos «ikke har lest eller ment noe» om utkastet til støtteerklæring.
17 av avisens journalister har lørdag undertegnet en kommentarartikkel der de omtaler beslutningen som «en forferdelig feil» i en tid «der en av kandidatene forfekter standpunkter som direkte truer pressefriheten og grunnlovens verdier».
– Avgjørelsen ignorerer de overveldende bevisene fra Washington Posts egne reportasjer om den trusselen Donald Trump utgjør mot demokratiet, sier Bob Woodward og Carl Bernstein, reporterne som avslørte Watergate-skandalen i avisens spalter.
Washington Post-ledelsen har sagt at avisa nå vender tilbake til sine røtter ved å ikke støtte noen presidentkandidat.
Tidligere Washington Post-redaktør Marty Baron, som ledet avisa under Trumps presidentperiode, omtaler beslutningen som feig.
– Å erklære et slikt høyverdig prinsipp bare elleve dager før valget, er svært suspekt. Det er liten grunn til å tro at dette var en prinsippsak på dette punktet, sier han til CNN. Han påpeker at Bezos har store forretningsinteresser.
– Trump har truet med å forfølge sine politiske fiender og vil belønne sine venner. Jeg tror det ikke er noen annen forklaring på det som skjer nå, sier Baron.
Mariel Graza, som var redaktør for lederartikler og kommentarer, forlot avisa i protest torsdag.
Fredag kunngjorde de to erfarne journalistene Robert Greene og Karin Klein at de slo følge.
Greene, som har vunnet Pulitzerpris for sine kommentarer, skriver i sitt avskjedsbrev at han er dypt skuffet over at Los Angeles Times ikke stiller seg bak Harris.
– Jeg erkjenner at det er opp til eieren å ta beslutningen, men det er særlig sårende ettersom en av kandidatene, Donald Trump, har demonstrert slik fiendtlighet mot de prinsipper som er helt sentrale i journalistikken, respekt for sannhet og ærbødighet overfor demokratiet, skriver han.
Bezos selv har ennå ikke kommentert saken, ifølge CNN.
Heller ikke Los Angeles Times vil støtte noen presidentkandidat i år. Det har eieren Patrick Soon-Shiongs, som også er milliardær, besluttet. Flere sentrale medlemmer av avisas redaksjon har sagt opp i protest mot beslutningen.
(©NTB)