Menu
Sara Khorami spiller marinbiologen Johanne Berge som sendes til Sognefjorden for å undersøke rare naturfenomener og merkelige lyder fra dypet. Her er det hittil første glimtet av tittelens «Kraken». Foto: Nordisk Film Distribusjon / Handout / NTB

«Villmark»-skaper med ny monsterfilm: – Det er på tide å ta Kraken tilbake til Norge

Torsdag kom det første glimtet av den kommende norske monsterfilmen rett og slett kalt «Kraken».

Av NTB | 15.05.2025 16:24:17

Kultur og underholdning: Den første teaserfilmen er offentliggjort, sammen med det første bildet fra filmen – av Sara Khorami, som spiller hovedrollen som marinbiologen Johanne Berge. Hun sendes til Sognefjorden for å undersøke rare naturfenomener og merkelige lyder fra dypet.

Teaseren starter med ungdommer som herjer på en vannscooter i verdens dypeste fjord, Sognefjorden – og avsluttes med en skjelvende Khorami som ligger musestille, mens en diger fangarm glir forbi over henne.

Filmplakaten viser et gigantisk øye – som stirrer opp mot en intetanende kajakkpadler. Norgespremiere er 24. oktober.

– Det skal jeg love deg at du kommer til å få se! Vi gleder oss til å vise ham fram og breie oss ut på kinolerretene, sier Øie, som kaller Kraken for «det ultimate sjømonsteret».

– Vi bare måtte utforske Kraken-mytologien. Selv om monsteret er verdensberømt, fikk vi bekreftet det som ante oss: At dette er en norsk mytologisk skapning, sier Øie – som nå snart leverer sin første monsterfilm, etter å ha skremt kinopublikum med «Tunnelen» (2019) og «Villmark» (2003)

Kraken er en verdenskjendis, også omdiktet av briten Tennyson, som skildret hvordan han lå på havets bunn i en evig søvn til dommedag. J.R.R. Tolkien skal ifølge Wikipedia ha latt seg inspirere av Kraken-mytene til monsteret ved Morias port, mens Kraken dukket opp i «Pirates of the Caribbean»-filmene fra 2000-tallet.

– Kraken er verdensberømt, men vi nordmenn er glad i å ta ting tilbake. Vi har rett og slett tatt ham hjem igjen fra de store hav. Nå er han inne i fjorden igjen, selv om Kraken reiser rundt i sin syklus, sier Øie med et smil.

– Vi har laget film inne i fjellet med «Tunnelen». Så var vi i urskogen i Sognefjellene med «Villmark»-filmene, og nå skal vi undersøke hva som finnes nede i dypet. Da falt alt på plass med Pontoppidan, sier Øie.

Han kaller Sognefjorden for «mektig». I markedsføringen av filmen hevdes det at «Du kommer aldri til å bade i fjorden igjen». Øie, som er oppvekst på Stranda ved en annen fjord, minnes sjøgresset som viklet seg rundt beina – når unggutta som ville bade, måtte hoppe og stupe ut i brådypet.

– Respekten for fjorden har jeg alltid hatt. Og så er det spennende materiale å ta tak i. Kraken oppsto som en forklaring på hva som skjer der ute. Ikke glem at vi vet mye om 5 prosent av havet, resten er ukjent, sier han til NTB.

– Får vi se mer av monsteret når filmen kommer på kinoene i oktober, «Kraken»-regissør Pål Øie?

Det var en bergensk biskop, Erik Pontoppidan, som i 1753 beskrev Kraken utførlig. Han kalte sjøuhyret for «den allerstørste monstrum marinum», nærmest som en øy med armer som master. Dette bygget han på hva norske fiskere mente å ha sett.

Selskapet som lager «Kraken», er Nordisk Film Production i samarbeid med Handmade Films in Norwegian Woods.

(©NTB)

Flere nyheter: