Menu
Soldater fra Natos fredsbevarende styrker i Kosovo, KFOR, holder vakt ved et bygg i den serbiskdominerte landsbyen Zvecan nord i Kosovo. Vesten legger ytterligere press på regjeringene i Serbia og Kosovo for å få trappet ned spenningen. Foto: Bojan Slavkovic / AP / NTB

Vesten øker det diplomatiske presset på Kosovo og Serbia

Kosovos president Vjosa Osmani sier hun kan være villig til å lyse ut nyvalg nord i landet. Hun møtte torsdag Serbias president Aleksandar Vucic i vestlig regi.

Av NTB | 01.06.2023 21:58:53

Krig og konflikter: Osmani møtte Vucic torsdag i forbindelse med det felleseuropeiske toppmøtet i Moldova.

Til stede var også EUs utenrikssjef Josep Borrell, Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Olaf Scholz, som tok initiativ til møtet.

Tyskland og Frankrike har innstendig bedt lederne i Kosovo og Serbia om å organisere nye valg så snart som mulig i kommunene som er rammet av demonstrasjoner og vold.

30 soldater fra Natos fredsbevarende styrke i Kosovo og 52 serbiske demonstranter er skadd i uroen.

Serbere i Kosovo boikottet valget forrige måned, noe som ledet til at etniske albanere tok kontrollen over bystyrer i flere av de nordlige serbiskdominerte kommunene – til tross for valgdeltakelse på under 3,5 prosent.

– Det er viktig at alle som er involvert, gjør alt som er mulig for å få til deeskalering, sa Scholz etter møtet.

Osmani sa at «en løsning for deeskalering er svært nære», men at den serbiske regjeringen også vil måtte følge opp lovnader i en avtale som ble inngått i mars med formål å normalisere forholdet mellom landene.

– Vi må sikre at fokus er på fullstendig implementering av avtalen, ikke bare deler av den, sa Osmani.

Kosovo ble oppfordret i møtet til å følge opp en lovnad om å danne en samlingsorganisasjon for serbiskdominerte kommuner, ifølge Macron. Tiltaket anses som en måte å gi serberne i nord mer selvråderett.

Macron sa at lederne for de to landene ble bedt om å komme tilbake neste uke med «klare svar».

De anerkjente ikke hverandre selv når de sto like ved siden av hverandre på den røde løperen. Vucic sa tidligere at myndighetene i Kosovo bør trekke ut «angivelige ordførere» nord i landet, og erklærte at Kosovos spesialpoliti er der urettmessig.

– Serbia vil gjøre sitt beste og ypperste for å nedtrappe situasjonen, som betyr at vi vil forsøke å overbevise serbere om å gå rolig og fredelig fram, sa Vucic.

Kosovos statsminister Albin Kurti har vært arkitekten bak operasjonene i nord, noe som har ført til mye internasjonal kritikk, også fra landets viktigste allierte USA.

Nato sendte ut ytterligere 700 fredsbevarende soldater til Kosovo for å håndtere krisen. Generalsekretær Jens Stoltenberg sa torsdag at alliansen er åpen for å sende flere.

– Vi vil være der for å sikre et trygt og sikkert miljø, og også for å roe ned og redusere spenningene.

Etter møtet anklaget Osmani Vucic for å «sutre og klage» og for å «ikke fortelle sannheten». Likevel sa hun seg villig til å potensielt holde nyvalg.

Vucic forlot møtet toppmøtet i Moldova uten å kommentere møtet med Osmani. Ingen av lederne ga tidligere torsdag uttrykk for å ville møte den andre, men de ga etter for internasjonalt press.

Osmani hevder at Serbia forsøker å destabilisere Kosovo, fordi landet ikke har akseptert uavhengighetserklæringen fra 2008.

(©NTB)

Flere nyheter: