Verdenscup og VM neste milepæl for Lundby & co. etter historisk skiflygingsrenn
Skiflygingsdebuten ble en suksess. Nå skal det søkes om verdenscupstatus for kvinnene i Vikersund neste sesong. I 2026 kan det bli VM-start for Maren Lundby.
Sport: Ema Klinec satte ny verdensrekord med 226 meter og var overlegent best i tidenes første offisielle skiflygingsrenn for kvinner i Vikersund søndag. Silje Opseth ble nummer to.
Den historiske konkurransen i Vikersundbakken endte helt uten episoder med negativt fortegn. Nå starter jobben med å bygge videre på suksessen. Hoppsjef Clas Brede Bråthen er klar på at å gi skiflygingsrennet verdenscupstatus må være neste skritt.
– Det må være en selvfølge. Det kommer vi til å søke om, sier han til NTB.
– Hvor trygg er du på at det blir sånn?
– Akkurat nå kan jeg ikke se et eneste saklig argument for at det ikke skal bli sånn, svarer hoppsjefen.
– Ja. Jeg gjør jo det. Det er jo noen som fortsatt er bekymret for at jenter skal hoppe skiflyging fordi det kommer til å gjøre vondere for dem enn for gutta om de faller. Jeg vet ikke hvilket saklig argumentasjonsgrunnlag de bruker, men sånn er det.
Silje Opseth støtter sjefen i at verdenscupstatus og VM-start er de to naturlige neste skrittene for verdens beste hoppkvinner.
– Dette var bare et FIS-renn, og det er på en måte litt stusslig. Verdenscup er det neste, og så håper jeg på VM i skiflyging etter hvert. Det er ganske mange ting igjen før vi kan si at vi stiller likt med gutta, sier hun til NTB.
– Det er selvsagt at man nå må gå de skrittene også?
– I mitt hode er det selvsagt, men så vet vi hvor konservative de som sitter og bestemmer kan være. Jeg tar ingen ting for gitt. Vi må fortsette å pushe på. Hvis ikke skjer det ikke noe. Dessverre er det sånn.
– Du føler deg ikke trygg?
– Det kan jeg aldri gjøre, men jeg håper at alle som har sett og opplevd dette, forstår at dette er veien å gå, sier Holeværingen-hopperen.
– Jeg føler at det er en litt sånn «fuck you»- finger til ale kritikerne der ute. Det viser at vi takler dette her. Det har ikke vært noe skummelt, og alle har hatt det kjempekult, sier Opseth.
Hoppsjef Bråthen er på samme linje.
– Dette har vært en veldig suksessrik konkurranse og helg for jentene. Det er blitt gjennomført 90 hopp, og ikke i et eneste hopp har det vært noe som minner om et problem. Det er ikke sikkert kritikken er het stilnet, men om det er noe vits i å høre på dem og bruke tid og energi på det lenger, det kommer i hvert fall ikke jeg til å gjøre, sier Bråthen til NTB.
– Hvis man skal lete etter feil og mangler nå, må de lete andre steder enn jentenes evne til å hoppe skiflyging, legger han til.
Hoppsjefen ønsker ikke å underdrive viktigheten av søndagens historiske konkurranse.
– De har taklet det å være pionerer på en fremragende måte. De har banet veien for nye generasjoner i hoppbakken. Jeg tror det som har skjedd her denne helgen er noe av det viktigste som har skjedd for kvinnedelen av vår idrett noensinne, fortsetter Bråthen.
– Nå vet alle jenter at de også kan konkurrere om å få verdens lengste skihopp på lik linje med gutta.
Anna Odine Strøm hoppet 155 meter i førsteomgang og fulgte opp med pene 193,5 meter i den andre. Det ga 12.-plass.
– Det var fint. Det var i hvert fall noe som ligner på skiflygning. Jeg har ett bra hopp i bakken, og det var det hoppet her. Det var fint å endelig få det til, sa Strøm til NTB.
Til tross for å ikke ha kommet helt opp mot de lengdene hun skulle ønske, gleder 24-åringen seg allerede til neste skiflygningsrenn.
– Det har vært veldig morsomt å få oppleve det. Det gir så mersmak at jeg kan ikke vente til neste år, sa Strøm.
Bråthen er også tydelig på at kvinnene må få sjansen i skiflygings-VM fra 2026. På spørsmål om han venter motstand når den beslutningen skal tas, lyder svaret:
Opseth gleder seg over at det historiske skiflygingsrennet ble en suksess.
Maren Lundby hoppet 186 og 184,5 meter i sine konkurransehopp. Det holdt til sjetteplass.