Verdens eldste trestruktur oppdaget i Zambia
Arkeologer har i Zambia funnet det de tror er verdens eldste trestruktur laget av urmennesker. Den anslås å være hele 476.000 år gammel.
Kultur og underholdning: – Alt ser så nytt ut. Man tenker «det kan jo ikke være såpass gammelt», sier arkeolog Larry Barham ved universitetet i Liverpool, som har ledet prosjektet.
Barham og hans team gravde opp trestrukturen ved en elv like over et stort fossefall i Kalambo-området i Zambia i 2019. Onsdag ble studien som presenterer den endelige dateringen, publisert.
I tillegg fant arkeologene flere verktøy laget i tre. De to store trestammene i kryss kan ha vært en del av en plattform som var ment å holde våre forfedre tørre fra elven, mener arkeologene.
Den enkle trestrukturen fra steinalderen byr på et sjeldent eksempel på hvordan urmennesker startet å ta i bruk tre. Funnet kan antyde at våre forfedre var mer avanserte enn tidligere antatt, ifølge arkeologene.
– De endret omgivelsene sine for å gjøre livet enklere, selv om det kun innebar å lage en plattform de kunne sitte på over elven for å gjøre sine daglige gjøremål. De brukte sin intelligens, fantasi og evner til å skape noe de aldri hadde sett før – noe som aldri tidligere hadde eksistert, sier Barham.
De tidligste bevisene på arten homo sapiens er fra rundt 300.000 år gamle. Forut for dette eksisterte arten homo heidelbergensis for mellom 700.000 og 200.000 år siden. Fossiler fra denne arten er funnet i Kalambo-området tidligere.
(©NTB)