Menu
Drammen havn, Norges største havn for bilimport, har rent over av biler i år, skriver Finansavisen. Rundt 70 prosent av alle biler som kommer til Norge havner her før de blir sendt videre til forhandlere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Venter enda lavere bilsalg i 2024

Nybilsalget har stupt i år. Neste år blir verre. – Renteoppgangen er hovedgrunnen, sier Knut Magnussen i DNB Markets til Finansavisen.

Av NTB | 03.11.2023 04:52:29

Fritid: I 2021 ble det ble solgt over 176.000 nye biler her i landet. Det var ny rekord. Men bilbransjen i Norge fikk ikke nyte rekordsalget lenge. I 2022 holdt salget seg nesten stabilt, men i år kom stupet.

Onsdag viste tall fra Opplysningskontoret for veitrafikken (OFV) at oktober-salget var 29 prosent lavere enn i fjor. Nå varsler seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets at det blir enda verre i 2024.

– Neste år faller salget nye 20.000 til 110.000, sier Magnussen til Finansavisen. Det er i så fall ned 38 prosent fra 2021-rekorden, og 15 prosent ned fra det svake salget i år.

Magnussen ser to hovedgrunner til det fortsatte fallet: Effektene av rentehevingene, og DNB Markets tror at Norges Bank hever renten en siste gang i desember i år, og fallet i husholdningenes kjøpekraft.

– Men den negative renteeffekten vil være sterk også neste år, uansett om vi får en heving i desember eller ikke, understreker han.

I tillegg venter DNB Markets litt høyere arbeidsledighet neste år, og det bidrar også negativt på bilsalget.

(©NTB)

Flere nyheter: