Menu
Nord-Koreas leder Kim Jong-un stenger flere ambassader. Foto: Russlands utenriksdepartement / AP / NTB

Nord-Korea stenger ambassader

Nord-Korea stenger noen av sine ambassader, begrunnet med at diplomatiet skal effektiviseres. Sør-Korea mener det tyder på at landet sliter under sanksjonene.

Av NTB | 03.11.2023 05:22:23

Politikk: Nord-Korea skal stenge rundt tolv ambassader, blant annet i Spania, Hongkong og flere afrikanske land, ifølge flere medier og analytikere. I så fall kan det bety stenging av nær 25 prosent av landets ambassader verden rundt.

En talsperson for utenriksdepartementet i Pyongyang bekrefter i uttalelser på departementets nettsted at noen ambassader stenges, mens det skal åpnes nye ambassader andre steder. Talspersonen sier endringene skjer for å bedre effektiviteten i landets diplomati, og i samsvar med globale endringer og nasjonal utenrikspolitikk. Det er en naturlig gjennomgang, uttaler talspersonen, uten å gå i detaljer.

Nord-Korea er underlagt omfattende sanksjoner på grunn av landets atom- og rakettprogram. Det sørkoreanske gjenforeningsdepartementet, som har ansvar for å ivareta Sør-Koreas forbindelser til Nord-Korea, uttaler at stengingen av ambassader er et tegn på at Pyongyang sliter med å skaffe seg penger via ambassader i utlandet som følge av sanksjonene.

Ifølge internasjonale instanser som holder oppsyn med sanksjonene, har nordkoreanske ambassader noen ganger vært involvert i ulovligheter for å skaffe penger som kan finansiere drift og til å sende penger hjem til Pyongyang.

I 1976 beslagla dansk politi rundt 200 kilo hasj under en razzia mot den nordkoreanske ambassaden i København, ifølge NRK. Samme år ble en stor spritsmugleroperasjon ved den nordkoreanske ambassaden på Frogner i Oslo avslørt. Det førte til at samtlige ambassadeansatte ble erklært uønsket i Norge. Få år senere stengte Nord-Korea sin ambassade i Oslo.

(©NTB)

Flere nyheter: