Menu
Venezuelas president Nicolás Maduro avviser tilbud om garantier og utreise fra landet, og har startet etterforskning av opposisjonen. Foto: Matías Delacroix / AP / NTB

Venezuelas høyesterett sier opposisjonen ikke har levert valgdokumentasjon

Venezuelas høyesterett varsler en endelig sertifisering av valgresultatet og sier at opposisjonen ikke har ikke levert inn noe bevis.

Av NTB | 11.08.2024 04:32:50

Politikk: – Domstolen fortsetter overveielsene som begynte 5. august, med den hensikt å kunne legge fram en endelig kjennelse. Domstolens avgjørelser vil være endelig og bindende, sier høyesterettens president Caryslia Rodríguez.

Hun kom med uttalelsen lørdag.

– Medlemmene av opposisjonskoalisjonen har ikke levert inn noe valgmateriale til domstolen, sa hun til journalister og diplomater.

Derimot har høyesteretten møtt president Nicolás Maduro og mottatt valgkommisjonens stemmeopptelling, uttalte hun.

Politiske observatører mener at høyesteretten er lojal overfor president Nicolás Maduro og hans regjering.

Opposisjonen har på et nettsted lagt fram utskrifter fra stemmemaskiner landet rundt og som viser at deres kandidat Edmundo Gonzalez vant med stort flertall. En uavhengig gjennomgang som nyhetsbyrået AP har gjort, viser det samme.

Venezuelanske myndigheter beordret tidligere i uken nettstedet stengt og har innledet etterforskning av Gonzalez, samt opposisjonsleder Maria Corina Machado.

Maduro selv møtte i høyesterett fredag for å legge fram sine argumenter. Gonzalez har ikke kunnet møte i retten fordi han frykter å bli pågrepet som følge av at han er under etterforskning.

Argumentet om angivelig hacking er ifølge både opposisjonen og mange observatører oppdiktet av regjeringen for å la være å måtte publisere valgdokumentene.

Etter valget er 24 mennesker drept i demonstrasjoner, ifølge tall fra menneskerettighetsgrupper. Maduro har selv oppgitt at 2200 mennesker er pågrepet for å ha demonstrert mot valgresultatet og han har sagt at de skal plasseres i høysikkerhetsfengsler.

Russland og Kina har gratulert Maduro med seieren.

En rekke latinamerikanske land, samt USA og EU, har nektet å anerkjenne Maduro som vinner. Torsdag sendte Brasil, Colombia og Mexico, tre land som ligger nærmere Maduro politisk, ut en felles uttalelse der de oppfordret Venezuelas valgkommisjonen til å publisere den detaljerte oversikten over stemmene fra valget. I uttalelsen sa de tre landene videre at høyesteretten ikke har noe med denne saken å gjøre.

– Den eneste personen som bør forhandle med Machado, er påtalemyndigheten, sa Maduro til pressen.

Machado «må svare for forbrytelsene hun har begått ved å bestride valgresultatet», sa Maduro.

Senere samme dag fikk Maduro tilbud fra Panama om trygg utreise via Panama til et tredjeland. Han avviste også dette tilbudet.

Panama har i likhet med flere andre land, blant dem Argentina, Chile, Costa Rica, Den dominikanske republikk, Peru og Uruguay, kuttet det diplomatiske forholdet til Venezuela etter valget.

Panama har innkalt til et regionalt toppmøte for å diskutere Venezuelas valgutfall og at sju presidenter har bekreftet deltakelse. Møtet skal holdes i Den dominikanske republikk 16. august, på sidelinjen av innsettelsen av landets president Luis Abinader.

1. august ba Maduro domstolen sertifisere ham som vinner av valget 28. juli, en valgseier som opposisjonen bestrider på det sterkeste.

Venezuelas valgkommisjon (CNE) ratifiserte Maduros seier 2. august. Men kommisjonen, som av mange anses for å være lojal overfor Maduro, har ikke lagt fram valgutskrifter, noe den skulle ha gjort etter loven. Kommisjonens argument er at opplysningene er blitt hacket.

Fredag sa Machado at hun ville gi Maduro garantier dersom han går av og gjennomfører en fredelig overgang i landet. Maduro avviste tilbudet tvert.

(©NTB)

Flere nyheter: