Menu
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på campingtur i Sverige og Danmark. – Selv om det har vært en regntung sommer for mange, er det mange lyspunkter i økonomien nå, sier han. Foto: Privat / NTB

Vedum tilbake fra campingferie: – Nå kommer gleden!

Finansministeren har feriert i campingbil og slapp unna svak kronekurs. Nå gleder han seg til en høst med lysere økonomi.

Av NTB | 18.07.2024 06:32:47

Økonomi og næringsliv: – Gleden kommer jo nå til høsten, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på telefon til NTB.

Han nyter sine siste feriedager og var onsdag på vei til farens hjemsted i Valdres. Neste uke står G20-møte i Brasil for tur.

– Selv om det har vært en regntung sommer for mange, er det mange lyspunkter i økonomien nå, sier han.

I tillegg kom det sist uke en nyhet som fikk stemningen til å stige i campingbilen.

– Noe av det koseligste på campingturen var at vi fikk de siste tallene fra SSB om en prisvekst på 2,6 prosent, som er lavere enn det som ble lagt til grunn i lønnsoppgjøret. Dermed blir det enda større bedring i folks råd, sier han.

I tillegg til dyrtid har en stadig svakere krone gjort utenlandsferien enda dyrere.

De siste dagene har kronen svekket seg ytterligere mot dollar og euro, noe som potensielt kan utsette de varslede rentekuttene.

– I Sverige er jo kronekursen ganske lik som i Norge, men den er høyere i Danmark. Men når du spiser mye av maten i bilen, så merker du uansett ikke så mye forskjell. Det er fordelen med en campingbil, sier finansministeren.

Vedum-familiens reise gikk fra Østlandet til Göteborg og Liseberg, deretter til et sted sør for Malmö og så til København. De kjørte en leid campingbil.

– Sammenlignet med mye annet er jo dette en rimelig ferieform.

– Nei, vi kjøpte mat i butikken underveis, men det ble ikke noe hamstring. Jeg kjøpte litt godteri da, som jeg tok med hjem, sier han.

Tidligere i sommer satte Vedum ned foten mot å gjeninnføre sukkeravgiften, noe helsemyndighetene tydelig har anbefalt.

Han begrunnet det blant annet med et ønske om å begrense grensehandelen.

Bare i første kvartal grensehandlet nordmenn for omtrent 2,4 milliarder kroner på dagsturer til utlandet, nesten en halv milliard mer enn på samme tid i fjor.

– Jeg vil ikke moralisere over at folk tar seg en tur over grensen for å handle. Det er naturlig at folk kjøper litt når de er ute, sier han.

De skal blant annet diskutere skattepolitikk.

– Medlemslandene er opptatt av hvordan enorme selskaper som Facebook og Google skal bidra tilbake til landene de tjener pengene sine i, sier han.

Han forteller at flere av G20-finansministrene har vært veldig interessert i det norske skattesystemet.

– Jeg ble litt overrasket over hvor mye oppmerksomhet Norge fikk på sist møte. De vil høre om den norske velferdsmodellen, og de ser at det ikke er bærekraftig hvis noen få blir superrike og det brede lag ikke får ta del i velstanden.

Og med det er vi tilbake til omfordelingen og norske familiers økonomi:

– Det er akkurat dette vi ser konkrete resultater av i høst. Da bidrar lakseskatten til lavere barnehagepriser, noe alle norske barnefamilier vil få glede av. Vi har hatt en tøff runde, men dette handler om at hvis noen har ekstra stor profitt, så er det viktig å fordele den.

Til slutt deler finansministeren et tips med folk som skal til Liseberg:

– Det er nok lurt å dra dit en dag det regner. Vi var der en dag det var fint vær, og det var helt ufattelig mye folk.

Finansministeren peker på at barnehageprisene kuttes til høsten – og at norske kommuner får mer penger. Begge deler finansiert med regjeringens omdiskuterte lakseskatt.

Vedum er ikke alene om å feriere i nærområdene.

I neste uke står Brasil og G20-møtet for tur for finansministeren. Norge er i 2024 invitert inn som gjesteland i alliansen av verdens viktigste økonomier.

Vedum sier at kollegaene iblant lurer på hvordan formuesskatten fungerer, og hvordan Norge skattlegger vannkraft.

(©NTB)

Flere nyheter: