Våpenhvilen utløste jubel i Gazas ruiner
Israel og Hamas er enige om en våpenhvileavtale, bekrefter USAs president Joe Biden. Israels statsminister Benjamin Netanyahu hevder detaljer gjenstår.
Politikk: Medier i Qatar, Egypt, USA og Israel, samt internasjonale nyhetsbyråer meldte onsdag kveld at Israel og Hamas var kommet fram til enighet om våpenhvile i Gaza og utveksling av gisler og fanger.
USAs påtroppende president Donald Trump bekreftet dette.
– Vi har en avtale om gislene i Midtøsten. De løslates snart, skrev han på sin egen plattform Truth Social.
Det samme bekreftet president Joe Biden kort tid etter.
– Etter mange måneder med intens diplomati fra USA, Egypt og Qatars side har Israel og Hamas i dag blitt enige om en avtale om våpenhvile og løslatelse av gisler, het det i en kunngjøring fra Det hvite hus.
– Våpenhvilen trer i kraft 19. januar, sa han.
– Vi ber om ro i Gaza til avtalen implementeres, legger han til.
Benjamin Netanyahu avviste derimot at det var oppnådd enighet om en avtale.
Det gjenstår å bli enige om de siste detaljene, het det i en uttalelse fra den israelske Statsministerens kontor.
Israels president Isaac Herzog ber regjeringen om å si ja til avtalen.
– Jeg oppfordrer den israelske regjeringen til å godkjenne avtalen når de får den, sa han i en TV-tale.
Flere statsråder, med sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir fra det ytterliggående høyrenasjonalistiske partiet Jødisk makt, har tidligere truet med å forlate regjeringen dersom det inngås en avtale med Hamas.
Finansminister Bezalel Smotrich fra det sterkt høyreorienterte Sionistpartiet kaller avtalen farlig.
– Avtalen er dårlig og farlig for Israels sikkerhet, heter det i en kunngjøring fra ham.
Hamas mener det var palestinsk standhaftighet som førte til en avtale og mener at den baner vei for det palestinske folkets frihet.
Avtalen skal gjennomføres i tre faser. Den første fasen går over seks uker. De israelske angrepene, som ifølge palestinske helsemyndigheter har kostet over 46.000 mennesker livet, skal opphøre. Det samme skal rakettangrepene fra Gaza mot Israel.
33 israelske gisler skal løslates i bytte mot flere hundre palestinere i israelsk fangenskap. Det eksakte antallet palestinere som løslates vil avhenge av hvor mange israelske gisler som fortsatt er i live.
Ifølge nyhetsbyrået AP skal Israel løslate 30 palestinske fanger for hvert sivile israelske gissel som løslates, og 50 palestinske fanger for hver kvinnelige israelske soldat som holdes som krigsfange i Gaza.
Israelske styrker skal også innlede tilbaketrekning fra Netzarim-korridoren som deler Gazastripen i to.
Mange palestinere vil også få anledning til å returnere til hjemmene de er fordrevet fra i Nord-Gaza, noe Egypt og Qatar skal overvåke.
FNs tidligere nødhjelpssjef Martin Griffiths tror imidlertid ikke at dette vil la seg gjøre og frykter følgene.
– Frykten er at folk blir lovet noe som de ikke kommer til å få. Ved å gjøre nødhjelpsleveranser til en betingelse risikerer man at hele avtalen bryter sammen, sier han til Al Jazeera.
Andre fase skal også vare i seks uker, og det skal råde full våpenstillstand. I løpet av denne tiden skal de resterende israelske gislene og fangene i Gaza utleveres, i bytte mot et ukjent antall palestinere i israelsk fangenskap. Antallet skal det forhandles om.
I tredje og siste fase skal likene av drepte israelske gisler og krigsfanger utleveres i bytte mot likene av palestinere som Israel har.
Det skal også vedtas en plan for gjenoppbygging av Gaza, og grenseovergangene skal gjenåpnes.
– Det er svært gledelig og langt på overtid at partene etter 15 måneder med krigføring, død, frykt og ødeleggelse har kommet fram til en våpenhvile, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
– Dette bringer håp til en hel region der mennesker har lidd så altfor lenge, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.
FNs generalsekretær António Guterres understreker viktigheten av å åpne Gazas grense for nødhjelp noe også FNs barnefond (Unicef) mener er helt avgjørende.
– Krigen har påført Gazas barn forferdelige tap. Minst 14.500 barn skal være drept, tusenvis er såret og anslagsvis 17.000 har mistet eller er skilt fra foreldrene sine, heter det i en uttalelse fra Unicef.
Det samme opplyste Qatars statsminister Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani på en pressekonferanse i Doha onsdag kveld.
Ifølge den israelske avisen Haaretz skulle den israelske regjeringen møtes sent onsdag kveld eller torsdag for formelt å godta avtalen.
Hamas-kilder opplyste tidligere onsdag at bevegelsen hadde godkjent utkastet til avtale som lå på bordet. Det samme har Islamsk hellig krig (Jihad), opplyst kildene.
Israel skal samtidig begynne tilbaketrekking fra byene i Gaza og fra den drøyt 14-kilometer lange Philadelphi-korridoren, som skiller Gazastripen fra Egypt.
Ifølge avtalen skal det også slippes inn rundt 600 lastebillass med mat, medisiner, drivstoff og andre forsyninger daglig når våpenhvilen trer i kraft.
16 dager etter at våpenhvilen trer i kraft skal det innledes en ny forhandlingsrunde om løslatelse av flere gisler og fanger. Dersom det ikke blir oppnådd enighet innen første fase er over, kan Israel gjenoppta angrepene på Gazastripen.
De internasjonale reaksjonene på avtalen er samstemte.