Menu
Bernardo Arévalo stikker av med seieren i den andre omgangen i presidentvalget i Guatemala. Foto: Moises Castillo / AP / NTB

Valgseier for korrupsjonsbekjemper i Guatemala

Sosialdemokraten Bernardo Arévalo vant presidentvalget i Guatemala. Nå lover han å bekjempe korrupsjon i landet, som er preget av fattigdom og gjengvold.

Av NTB | 21.08.2023 04:34:25

Politikk: Arévalo fikk 58,3 prosent av stemmene i andre valgrunde, viser resultatene når nesten alle stemmene er telt. Rivalen, tidligere førstedame Sandra Torres, fikk 36,9 prosent av stemmene, ifølge Guatemalas øverste valgmyndighet TSE.

Rundt 9,4 millioner guatemalanere var stemmeberettiget, og ifølge TSE ble det avgitt 4,2 millioner stemmer.

Den konservative presidenten Alejandro Giammattei har gratulert Arévalo med seieren og invitert ham til å starte maktoverføringsprosessen når resultatet er offisielt bekreftet.

Både Arévalo og Torres omtales som sosialdemokrater, og de stilte henholdsvis for partiene Semilla og UNE. Andre valgomgang ble dermed et oppgjør mellom to kandidater på venstresiden. De siste målingene ga Arévalo et tydelig overtak.

Det har kommet advarsler fra observatører og andre land mot innblanding i valget og forsøk på å undergrave prosessen. Advarslene kom blant annet etter at en ledende aktor forsøkte å få Arévalo diskvalifisert og ba om ransaking av kontorene hans.

Påtroppende president Arévalo er en uttalt forkjemper for antikorrupsjon, og har gjennom valgkampen overlevd flere forsøk fra påtalemyndigheten på å utestenge ham fra valget.

Flere andre seriøse kandidater ble diskvalifisert før den første valgrunden 25. juni. Det utløste kraftige reaksjoner og anklager om at myndighetene brukte makten sin til å påvirke valgresultatet.

Selv om tellingen peker klart på Arévalo som vinner, kan det ta tid før valget er helt i boks. I juni tok det to uker å godkjenne det offisielle resultatet fra første valgrunde. De tapende partiene fikk domstolene til å til å beordre en gjennomgang.

Arévalo tar over roret etter konservative Giammattei, som var svært upopulær. I løpet av sine fire år ved makten har han fått full kontroll over rettsapparatet og stanset all etterforskning av korrupsjon, inkludert ved å kaste ut av landet FNs korrupsjonsgranskere.

(©NTB)

Flere nyheter: