Valgkampen har startet i Frankrike
Frankrike innledet mandag en hektisk valgkamp der politikerne har knapt to uker på seg til å vinne velgere over på sin side.
Politikk: I Frankrike er det fortsatt mange som er forbløffet over at president Emmanuel Macron oppløste nasjonalforsamlingen og utlyste nyvalg etter ytre høyres markante framgang i EU-valget.
Mens første runde avholdes 30. juni, blir den avgjørende runden holdt bare én uke senere.
Risikoen er skyhøy for at hans egen sentrumsorienterte bevegelse, Renessanse, taper stort. Dermed kan det bli den 28 år gamle høyrenasjonalisten Jordan Bardella som er statsminister når landet arrangerer OL senere i sommer.
Avisen mener det er en reell sjanse for at ytre høyrepartiet til Marine Le Pen, Nasjonal samling, vinner valget.
Politikere hadde frist på seg til søndag kveld med å melde seg som kandidater til de 577 plassene i nasjonalforsamlingens underhus.
– I dag kan vi alle se at ekstremister er svært nær ved å vinne makten, og vi har muligheten til å velge framtiden til landet vårt. Jeg håper jeg fortsatt kommer til å være stolt når jeg har på meg denne T-skjorta etter 7. juli, sier han.
Etter at Macron skrev ut nyvalg, har både høyrefløyen og venstrefløyen mobilisert. En ny venstreallianse har sett dagens lys, noe Macron muligens ikke hadde regnet med. Den kaller seg Den nye folkefronten og består av Sosialistpartiet, De grønne og Det ukuelige Frankrike på ytterste venstrefløy. Men den har allerede vist tegn til splittelse.
Samtidig har det vært kaos i høyrepartiet Republikanerne, der partileder Eric Ciotti i forrige uke proklamerte et samarbeid med ytre høyre, noe som førte til full oppstandelse i hans eget parti. Partiet besluttet å gi ham sparken, men fredag bestemte en domstol at dette er ulovlig.
Mye står på spill for Macron, som risikerer at noen av hans argeste motstandere får flertall i nasjonalforsamlingen. Det betyr igjen at han kan bli en handlingslammet president fram til perioden hans utløper i 2027. Deretter risikerer han å måtte gi fra seg makten til Marine Le Pen, som om tre år er ventet å stille som presidentkandidat for fjerde gang.
Også tidligere president Nicolas Sarkozy mener at Macron tar en høy risiko, både for seg selv og landet. Frankrike kan bli kastet inn i et kaos som det vil bli svært vanskelig å komme ut av, framholder han.
– Emmanuel Macron, som gjorde dette for å fange partiene, har endt opp med å fange seg selv, skriver Le Monde.
De politiske rystelsene setter også sitt preg på EM i fotball i Tyskland, der Frankrikes stjernespiller Kylian Mbappé har sagt at han er imot «ekstreme og splittende ideer». Nå vil han at de unge bruker stemmeretten.
Statsminister Gabriel Attal, som leder valgkampen for Macrons blokk, mener at velgerne har tre valg: en blokk som ledes av ytre venstre, en annen som ledes av ytre høyre, eller en tredje, som er Macrons mer moderate fløy.
(©NTB)