Vær-året 2023: Ekstremt, dramatisk, men også litt normalt
Fjoråret var preget av ekstremvær og store naturskader i Norge. Men i snitt holdt temperaturen seg nokså normal.
Vær: – Det har vært et år med store kontraster her i Norge. Men i snitt har det vært et ganske normalt år, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe, som fredag presenterte en oversikt over væråret i Norge i 2023.
Han fortalte at snittemperaturen endte på 0,1 grader under normalen.
Meteorologisk institutt definerer «normalen» som gjennomsnittsverdien mellom 1991 og til 2020.
Ser man helt tilbake til 1900, har temperaturen i Norge steget med cirka 1,3 grader, ifølge statsmeteorologen.
* Januar og februar: Året startet kaldt, men ble etter hvert mildt og vått. Februar var den åttende varmeste måneden om man ser på alle februarmåneder tilbake til 1900.
* I mars ble det betydelig kjøligere enn normalt: -2,9 grader under normalen.
* På påskeaften 8. april hadde man snø over nesten hele landet.
* April og mai var preget av nedbørskontraster. April var veldig våt på Østlandet og uvanlig tørr i Nordland. Men mai var stikk motsatt: Uvanlig tørt på Østlandet og uvanlig vått i Nordland.
* Vinterlig sommer i nord: Tromsø var en snødekket by 1. juni og opplevde den kaldeste juninatten på over 40 år.
* Oslo var Nordens varmeste by i juni. Snittemperatur for hele juni var på 19 grader i hovedstaden og 25 grader i snitt på dagtid. 2,6 grader over normalen nasjonalt i juni.
* Det snudde brutalt i juli. Varmt i nord, kjølig i sør. 12. juli var Slettnes fyr i Finnmark varmest i hele landet, med 28,8 grader.
* August ble enda varmere nordpå. Det ble ekstremt varmt i hele Troms, Finnmark og nordlige Nordland. Ganske mange varmerekorder ble slått.
* Ekstremværet Hans, 7.–10. august.
* Høsten var svært kontrastfull. Varm september over hele landet. Kald oktober over hele landet. Og så kom november som var veldig mye kaldere enn normalt over hele landet.
* Kulden fortsatte inn i desember. Starten av desember var kaldeste noensinne på Værnes. Uvær på Vestlandet i midten av måneden.
Hege Hisdal, direktør i Hydrologisk avdeling i NVE, sier at 2023 var et veldig omfattende naturskadeår.
– Det er det dyreste året med tanke på naturskade. Og Hans er den dyreste enkelthendelsen vi har opplevd noensinne. Et dramatisk år med tanke på naturskade, sier hun.
– Fjoråret har vært preget av ekstreme hendelser globalt og nasjonalt. Globalt har vi sett flere omfattende flommer, tørke og ikke minst enorme skogbranner, sier direktør Roar Skålin i Meteorologisk institutt.
Han trekker blant annet fram annet ekstremværet Hans som førte til voldsomme oversvømmelser i Sør-Norge i august.
– Her i landet merker vi særlig klimaendringene gjennom endringer i nedbørsmønsteret. Det blir mer nedbør, og nedbøren blir mer intens. Dermed blir det også flere alvorlige hendelser forårsaket av vann på avveie, sier Skålin.
– Unormalt er, krevende nok, den nye normalen, sier han.
– Vi vil se mer og mer ekstremvær de neste 25 årene. På grunn av historiske utslipp er klimaendringene de neste 20 årene i stor grad gitt, sier Eriksen.
Walløe gikk gjennom vær-året som har gått, og han minnet om hvordan det har svingt. Her er noen av punktene han trakk fram:
I snitt lå nedbøren i 2023 5 prosent over normalen. Nedbøren har økt med 20 prosent fra 1900.
Meteorologisk institutt oppsummerer 2023 som et rekordår, både nasjonalt og globalt.
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) sier at tallene viser at det er viktig å øke innsatsen for klimatilpasning.