Menu
USAs forsvarsminister Lloyd Austin under sikkerhetskonferansen i Singapore lørdag. Foto: Vincent Thian / AP / NTB

USAs forsvarsminister: – Ingen umiddelbar fare for krig med Kina

USAs forsvarsminister Lloyd Austin toner ned risikoen for en krig med Kina, men sier samtidig at han og Kinas forsvarsminister må snakke mer sammen.

Av NTB | 01.06.2024 11:03:12

Politikk: En krig med Kina er verken «umiddelbar eller uunngåelig», sa Austin da han lørdag talte under en sikkerhetskonferanse på Shangri-La-hotellet i Singapore.

Bakgrunnen er at situasjonen i Asia- og Stillehavsregionen blir stadig mer spent, både når det gjelder Taiwan og kontrollen over ulike områder av Sør-Kinahavet, der Kina er på kollisjonskurs med flere av sine naboland.

Austin understreker at det viktigste er at han og Kinas forsvarsminister Dong Jun snakker sammen for å unngå «feilbedømminger og misforståelser».

De to ministrene møttes fredag i over en time. Det var den første samtalen ansikt til ansikt mellom dem siden kontakten mellom det amerikanske og kinesiske militæret brøt sammen i 2022.

Bruddet kom som en følge av at kongressleder Nancy Pelosi besøkte Taiwan – tross sterke kinesiske protester. Den demokratisk styrte øya, som Kina regner som kinesisk territorium – er den viktigste kilden til konflikt mellom USA og Kina.

Austin vil ikke si noe om hva han og Dong Jun snakket om, men han understreker at det viktigste er at de snakker sammen.

(©NTB)

Flere nyheter: