Menu
SV-leder Kirsti Bergstø brukte sin tale til landsstyret på å gå til angrep mot Høyre. Her fra fremleggelsen av alternativt budsjett på Stortinget. Foto: Javad Parsa / NTB

SV-lederen fyrer løs mot Høyre og deres søsterpartier

I sin tale til landsstyret går SV-leder Kirsti Bergstø hardt ut mot Høyre. Hun anklager partiet for å ha søsterpartier som viser forakt for rettssystemer.

Av NTB | 01.06.2024 11:23:03

Politikk: Bergstø framhevet i talen at partileder Erna Solberg (H) sitter i styret til International Democratic Union, den globale sammenslutningen av høyrepartier. Der er også partiet til Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Det republikanske partiet i USA med.

Bergstø legger særlig vekt på disse partienes rolle i krigen på Gaza og tidligere president Trumps nylige domfellelse i den såkalte hysjpenge-saken.

– Høyre må ta et oppgjør med tankegodset til sine nære samarbeidspartnere. Det handler også om deres egen troverdighet, fortsatte hun.

I tillegg stiller Bergstø flere spørsmål til Solberg.

– Vil du virkelig stå i allianse med partier som viser fullstendig forakt for rettssystemer? Ha søsterpartier som svarer på krav fra internasjonale domstoler med å sette internasjonal rett under et sterkt press?

– Jeg tror norsk politikk i møte med en av de verste krigene vi har sett i dette århundret, ville vært veldig annerledes om Erna Solberg hadde styrt landet, sa Bergstø.

Heller ikke Høyres åtte år lange regjeringstid ble spart for Bergstøs kritikk.

– Jeg syns de gjorde altfor stor ugagn og at de fikk altfor lang regjeringstid, med økende forskjeller, usosiale kutt og passivitet i møte med klimaendringene som konsekvens.

Bergstø sa at mange mener Høyre er et styringsparti, men at de i hennes øyne ikke gir trygg styring.

– Og da tenker jeg ikke først og fremst på å holde styr på aksjene til alle som bor i en statsministerbolig. Jeg tenker på det vi opplever når Høyre har makt, nemlig økte forskjeller.

– I en helt ekstrem situasjon undergraver Høyres internasjonale søsterpartier til de grader internasjonal rett – og sine egne nasjonale rettssystemer, sa Bergstø.

Bergstø brukte generelt store deler av talen på å kritisere Høyre.

(©NTB)

Flere nyheter: