Menu
Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich følges fra rettslokalene og inn i en buss i Moskva torsdag. Den amerikanske avisa beskriver spionasjeanklagene mot ham som grunnløse. Foto: AP / NTB

USA: Russlands spionsiktelse mot journalist er latterlig

USA fordømmer fengslingen av Wall Street Journals Russland-korrespondent, som anklages for spionasje i Russland. Avisa krever umiddelbar løslatelse.

Av NTB | 30.03.2023 21:14:12

Økonomi og næringsliv: Den 31 år gamle journalisten antas å være den første utenlandske journalisten som pågripes på bakgrunn av spionasjeanklager i Russland etter Sovjetunionens fall.

– Gjennom diplomatiske kanaler har den amerikanske siden bedt om konsulær tilgang til Evan Gershkovich, som ble pågrepet i Jekaterinburg, siktet for spionasje, sier talsperson Maria Zakharova i utenriksdepartementet i Moskva.

– Konsulær tilgang vil bli innvilget når tiden er moden, tilføyer hun.

Gershkovich nekter straffskyld, og Wall Street Journal kaller anklagen grunnløs.

– Wall Street Journal er dypt bekymret for sikkerheten til Gershkovich, skriver avisen torsdag formiddag.

– Denne spionasjeanklagen er latterlig, sier Det hvite hus’ pressesjef Karine Jean-Pierre.

USAs president Joe Biden har vært i kontakt med Evan Gershkovichs familie og arbeidsgiver, opplyser Det hvite hus.

– Gershkovich vil bli varetektsfengslet i en periode på én måned og 29 dager, det vil si fram til 29. mai, heter det i en uttalelse fra domstolen.

Ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Tass fikk ikke amerikanerens advokat møte i retten.

Det hvite hus minner om reiserådet fra amerikansk UD, som siden februar i fjor har rådet amerikanske borgere til å forlate Russland umiddelbart.

– Det er fullstendig uakseptabelt at den russiske regjeringen går etter amerikanske statsborgere. Vi fordømmer fengslingen av Gershkovich i de sterkeste ordelag, sier Jean-Pierre.

Også det franske og det britiske utenriksdepartementet kritiserer pågripelsen.

– FSB stanset de ulovlige aktivitetene til den amerikanske statsborgeren Evan Gershkovich, født i 1991, en korrespondent for Moskva-avdelingen til den amerikanske avisen Wall Street Journal, skriver FSB i en pressemelding.

FSB hevder også at Gershkovich handlet etter instruks fra amerikanske myndigheter.

– Mistankene om spionasje som førte til pågripelse av Gershkovich, var ikke relatert til journalistikk, skriver talsperson Maria Zakharova i russisk UD på Telegram.

Før Gershkovich begynte i WSJ, jobbet 31-åringen i det franske nyhetsbyrået AFP. Han har også jobbet for The Moscow Times, en engelskspråklig nettavis.

Gershkovich snakker russisk. Han er amerikansk statsborger, men har røtter fra tidligere Sovjetunionen.

Den siste saken hans fra Russland, som ble publisert av Wall Street Journal tidligere i uka, handler om at veksten i landets økonomi nå er i ferd med å bremse opp som følge av vestlige sanksjoner.

USAs utenriksminister Antony Blinken knytter pågripelsen av Gershkovich til undertrykkelsen av pressefriheten i Russland.

– I sterkest mulige ordelag fordømmer vi Kremls fortsatte forsøk på å skremme, undertrykke og straffe journalister og sivilsamfunnsstemmer, sier Blinken i en uttalelse.

Det ble ikke tatt ut tiltale mot Daniloff, som ble løslatt i en fangeutveksling 20 dager senere. USA løslot på sin side en ansatt i Sovjetunionens FN-delegasjon som var pågrepet av FBI.

Den amerikanske basketstjernen Brittney Griner, som i fjor ble pågrepet på flyplassen i Moskva med cannabisolje for e-sigaretter i bagasjen, ble i august dømt til ni års fengsel for narkotikasmugling. Hun ble løslatt i en fangeutveksling med den russiske våpenhandleren Viktor Bout ti måneder senere.

– Det spørsmålet ville jeg ikke ha reist ennå. Tidligere fangeutvekslinger var for folk som hadde sonet straffer, sier han.

– Det virker som russisk gjengjeldelse mot USA. Dette er alarmerende, for det er trolig en måte å true alle vestlige journalister som forsøker å granske omstendigheter i Russland i forbindelse med krigen, sier hun.

– Vestlige land bør straks be Russland klargjøre hva anklagene går ut på. Så vidt vi kan se gjorde han bare jobben sin som journalist, sier Cavelier.

En domstol i Moskva bestemte torsdag at Gershkovich skal varetektsfengsles i to måneder.

Ifølge den russiske sikkerhetstjenesten FSB samlet Gershkovich «informasjon om aktivitetene til et av anleggene til Russlands militærindustrielle kompleks som er å anse som en statshemmelighet». Det er ikke kjent hvilket anlegg det skal være snakk om.

Wall Street Journal bestrider anklagene på det sterkeste og ber om at Gershkovich umiddelbart blir løslatt. Han risikerer opptil 20 års fengsel dersom han blir funnet skyldig i spionasje i Russland.

Gershkovich er den første amerikanske journalisten som er pågrepet og siktet for spionasje i Russland siden september 1986. Da ble Nicholas Daniloff, som jobbet for tidsskriftet U.S. News and World Report, pågrepet av FSBs forløper KGB.

Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov understreker at det er for tidlig å diskutere en fangeutveksling som inkluderer Gershkovich.

Gershkovich er første utenlandske journalist som er pågrepet i Russland siden invasjonen av Ukraina i februar i fjor, påpeker Jeanne Cavelier i Reportere uten grenser.

Flere nyheter: