USA kritiserer uttalelse fra FN-domstol om Israels okkupasjon
USA er bekymret for at uttalelsen fra FNs øverste juridiske organ om Israels okkupasjon kan skape trøbbel for arbeidet med å løse konflikten.
Kriminalitet og rettsvesen: Fredag slo Den internasjonale domstolen (ICJ) fast i en rådgivende uttalelse at Israels okkupasjon av Vestbredden er ulovlig.
Israel må opphøre sin tilstedeværelse i de okkuperte palestinske områdene så snart som mulig, ifølge uttalelsen.
USA, som regnes som Israels fremste støttespiller internasjonalt, hevder at uttalelsen kan stikke kjepper i hjulene for arbeidet med å løse Israel-Palestina-konflikten.
På forhånd hadde USA bedt ICJ om å komme med en forsiktig uttalelse som ikke innebærer pålegg om israelsk tilbaketrekning fra de palestinske områdene. Lørdag hevder USA at uttalelsen om tilbaketrekning ikke er i tråd med det etablerte rammeverket for å løse konflikten.
USA advarer også mot å bruke FN-domstolens uttalelse som påskudd for handlinger som skaper ytterligere splid.
I uttalelsen lørdag slo ICJ også fast at alle land i verden er forpliktet til å innrette seg etter folkeretten og skjelne mellom israelske og palestinske områder.
Palestinske myndigheter omtalte fredagen som en stor dag for Palestina. Israels statsminister Benjamin Netanyahu hevdet imidlertid at «det jødiske folket er ikke en okkupant i sitt eget land».
– Dette er en klar og utvetydig beskjed til Israel, som vi forventer at de etterlever umiddelbart, sa Barth Eide i en epost til NTB.
Det var FNs hovedforsamling som i 2022 ba ICJ om å vurdere lovligheten av Israels «langvarige okkupasjon, bosetting og annektering» av palestinske områder, inkludert Øst-Jerusalem.
Disse områdene har vært okkupert siden 1967, og Israel har siden etablert bosetninger som i dag huser rundt 700.000 israelere.
– I en verden med konstante og stadig flere brudd på folkeretten er det vår moralske plikt å bekrefte vår urokkelige forpliktelse til å følge alle beslutningene til ICJ, sier utenrikssjef Josep Borrell.
Rådgivende uttalelser fra ICJ i Haag er ikke bindende, men blir likevel tillagt stor vekt.
Det amerikanske utenriksdepartementet uttaler imidlertid at de «har vært tydelige på at Israels ordning for statlig støtte til bosetninger både er inkonsistent med folkeretten og hindrer fred».
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sa fredag at uttalelsen er svært kraftfull.
Også EU kommenterte ICJ-uttalelsen lørdag. Unionens utenrikssjef sier at den stort sett er i tråd med EUs posisjon.