USA inngår forlik i strid om familier som ble splittet på grensa
USA vil tilby foreldre som ble splittet fra sine barn på grensa til Mexico, midlertidig oppholdstillatelse. Samtidig lover staten å skrote praksisen i åtte år.
Sosiale forhold: Det kommer fram i et forlik som mandag ble klart i et søksmål som American Civil Liberties Union (ACLU) har kjørt mot Biden-administrasjonen.
Praksisen med å skille barn fra sine foreldre på USAs sørlige grense ble innført under president Donald Trump.
ACLU representerer migrantfamilier som ble splittet av amerikanske myndigheter.
Forliket må godkjennes av en dommer før det kan tre i kraft. Men dersom løsningen får grønt lys, vil det bli mye vanskeligere for staten å blåse liv i en av USAs mest utskjelte praksiser for å hindre migranter og flyktninger i å komme sørfra.
– Det er vår hensikt å gjøre alt vi kan for å sikre at fortidens grusomhet ikke gjentas i framtida. Vi iverksetter tiltak gjennom denne forliksavtalen for å fremme den innsatsen, sier innenriksminister Alejandro Mayorkas.
Under Trump-administrasjonen ble flere tusen barn skilt fra sine foreldre eller andre foresatte som de reiste sammen med. Samtidig straffeforfulgte de personer som krysset grensa fra Mexico uten tillatelse.
Men manglende sporingssystemer gjorde at mange av barna enten forble skilt fra foreldrene i lang tid, eller aldri ble gjenforent med dem.
Etter kraftig motstand endret Trump-administrasjonen kurs i 2018, få dager før en dommer satte en stopper for praksisen etter et ACLU-søksmål.
– Dette forliket betyr at babyer og småbarn endelig vil kunne se foreldrene sine igjen etter mange år fra hverandre. Og at de familiene som har lidd, vil få mulighetene til å søke om lovlig opphold, sier Gernet.
– Det er også avgjørende at det forhindrer ethvert forsøk fra en framtidig administrasjon på å gjeninnføre praksisen med å splitte familier. Ingenting kan gjøre disse familiene hele igjen, men dette er i det minste en begynnelse, fortsetter Gernet.
Ifølge tall fra innenriksdepartementet ble 3881 barn skilt fra sine foresatte fra 2017 til 2021.
Rundt 74 prosent av dem er i dag gjenforent med sine familier, 689 av barna etter at Biden-administrasjonen opprettet en arbeidsgruppe.
I tillegg til at forliket vil sette en stopper for praksisen i åtte år, vil ofrenes foreldre blant annet få muligheten til å komme til USA og jobbe.
Mindreårige kunne ikke bli internert sammen med foreldrene. Barna ble overført til helse- og velferdsdepartementet, som plasserte de fleste av dem i fosteromsorg – ofte hos en slektning eller andre med tilknytning til familien.
ACLU-advokat Lee Gernet hyller forliket.
På sin første dag som president kom Joe Biden med en presidentordre om å gjenforene familiene.
(©NTB)