Menu
Den kinesiske ballongen som ble skutt ned over USAs østkyst i helgen, førte til at USAs utenriksminister Antony Blinken avlyste et planlagt besøk i Kina. Dette ble begrunnet med at han ikke ønsket at saken skulle ta all oppmerksomhet under besøket. Foto: Chad Fish / AP / NTB

USA hevder kinesiske ballonger har blitt observert over fem kontinenter

Kinesiske ballonger har blitt observert over land i fem kontinenter, ifølge Det hvite hus. Nato-sjef Jens Stoltenberg mener Kina trapper opp etterretningsaktiviteter.

Av NTB | 08.02.2023 18:25:27

Politikk: USA skal ha vært i kontakt med sine allierte vedrørende saken, skriver Reuters og henviser til en uttalelse fra Det hvite hus onsdag.

– Disse ballongene inngår i en flåte med ballonger som er utviklet for å utføre overvåkingsoperasjoner, opplyste pressesekretær Karine Jean-Pierre til journalister.

I helgen ble en ballong skutt ned over USAs østkyst, til sterke protester fra Kina, som mener det er et alvorlig brudd på internasjonal praksis.

Onsdag kveld holdt USAs utenriksminister Antony Blinken en felles pressekonferanse med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Washington. Der ble de kinesiske ballongene et tema.

– Vi analyserer vrakrestene. Det vil komme mer kunnskap de nærmeste dagene, sa Blinken.

Stoltenberg mener ballongen bekrefter et mønster av kinesisk oppførsel. Ifølge Nato-sjefen har Kina trappet opp sine etterretningsaktiviteter i Europa og følger nøye med på situasjonen i Ukraina.

– Vi må være forberedt på den konstante trusselen fra kinesisk etterretning, fortsatte Stoltenberg.

Kina har hevdet det dreide seg om en sivil værballong på avveie. USA hevder på sin side det var snakk om en spionballong som samlet inn etterretningsinformasjon.

(©NTB)

Flere nyheter: