USA distanserer seg fra pandemireformer i WHO
Amerikanske styresmakter avviser endringer som ble gjort i Verdens helseorganisasjon (WHO) i fjor med hensyn til pandemirespons.
Kriminalitet og rettsvesen: USA mener endringene krenker deres suverenitet.
– Vi setter amerikanere først i alle våre handlinger, og vi tolerer ikke internasjonale politiske linjer som krenker amerikaneres ytringsfrihet, personvern eller personlige friheter, sier utenriksminister Marco Rubio og helseminister Robert F. Kennedy Jr. i en felles uttalelse.
Endringene gikk blant annet ut på et uttalt mål om å engasjere seg for solidaritet og likhet, samt at en gruppe skulle settes ned for å undersøke utviklingslands behov i fremtidige kriser. Pakten gjør at produksjonsland forplikter seg til å gi fra seg opptil 20 prosent av vaksiner, medisiner og tester til WHO i neste pandemi for å sørge for at fattigere land har tilgang.
Endringene fører til risiko for uønsket innblanding i USAs suverene rett til å føre sin egen helsepolitikk, mener de to ministrene.
Endringene skjedde som følge av at generalforsamlingen mislykkes i å få gjennom et mer ambisiøst mål om å lande en ny global enighet om pandemihåndtering.
USAs president Donald Trump startet umiddelbart å trekke USA ut av FN-organet da han ble president i januar, men utenriksdepartementet sa da at enigheten fra i fjor fortsatt var lovlig bindende for USA.
Reguleringen gir et juridisk rammeverk for å bekjempe globale utbrudd av sykdommer. Den sørger for at medisiner og vaksiner skal være tilgjengelig globalt ved neste pandemi. Det ble enighet om endringene i en generalforsamling i WHO i Genève i fjor.
WHOs medlemsland har fram til lørdag med å klage på endringene. Konservative aktivister og vaksineskeptikere i Storbritannia og Australia, som begge har venstreorienterte regjeringer, har lansert offentlige kampanjer mot endringene.
(©NTB)