Menu
En prøveoppskyting av den amerikanske langdistanseraketten ATACMS i New Mexico i 2021. Foto: John Hamilton/U.S. Army via AP / NTB

USA bekrefter å ha sendt langdistanseraketter til Ukraina

Ukraina har for første gang brukt langdistanseraketter som i all hemmelighet er sendt fra USA for bruk i kampene mot Russland, sier amerikanske tjenestepersoner.

Av NTB | 24.04.2024 21:52:13

Krig og konflikter: De ikke navngitte kildene opplyser dette til nyhetsbyråene AP og Reuters.

Sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan bekreftet onsdag at et «betydelig antall» langdistanseraketter er sendt, og at flere vil komme. Han sa at Ukraina har forpliktet seg til kun å bruke våpnene på ukrainsk område, ikke mot mål i Russland.

Kildene sier likevel at rakettene ble brukt for første gang i morgentimene 17. april mot en russisk flybase på Krim-halvøya, 165 kilometer unna. De skal ha blitt brukt ved to anledninger så langt.

Rakettene av typen ATACMS inngikk i en hjelpepakke på 300 millioner dollar som president Joe Biden godkjente 12. mars, opplyser kildene. Biden-administrasjonen fant angivelig pengene da flere av Pentagons kontrakter ble mindre kostbare enn ventet og frigjorde midler.

Pentagon anskaffet ATACMS rett fra samlebåndet til Lockheed-Martin.

Den militære hjelpepakken som president Biden undertegnet onsdag, omfatter flere raketter av denne typen.

En av kildene sier at Russlands systematiske angrep mot kritisk infrastruktur i Ukraina fikk Biden til å godkjenne enstemmige anbefalinger fra militære ledere og medlemmer av egen regjering i midten av februar.

– Vi advarte Russland om dette, men de bare fortsatte, sier kilden. Russland brukte langtrekkende ballistiske raketter fra Nord-Korea i desember og januar, til tross for advarslene fra USA

USA nølte i mange måneder med å sende langdistanseraketter til Ukraina. Dette bygde på usikkerhet om hvorvidt de ville bli brukt til å treffe mål langt inne på russisk område og dermed bidra til opptrapping av krigen. Dette var grunnen til USA i oktober sendte mellomdistanseraketter med en rekkevidde på «bare» opptil 160 kilometer.

Admiral Christopher Grady, nestleder i forsvarsstaben, sa nylig i et intervju med AP at langdistansevåpen vil hjelpe Ukraina med å slå ut logistikksentre og troppekonsentrasjoner som ligger et stykke bak fronten.

Grady ville ikke spesifisere hvilke våpen han snakket om, men han la til at slike våpen vil være svært ødeleggende hvis de blir de blir brukt riktig.

Kildene sier heller ikke hvor mange raketter denne første forsendelsen omfattet – annet enn at antallet var «betydelig». Denne typen raketter dobler rekkevidden til 300 kilometer i forhold til de rakettene som Ukraina fikk fra USA i oktober i fjor.

Kildene sier at Det hvite hus og militære strateger nøye har overveid risikoen ved å forsyne Ukraina med disse rakettene og bestemt seg for at det er riktig å sende slikt utstyr på dette tidspunktet.

(©NTB)