Menu
Ukrainske soldater fotografert ved frontlinjen i Donetsk. Etter måneder med forhandlinger klarer EU-landene ennå ikke å bli enige om militærstøtten til Ukraina. Foto: Francisco Seco / AP / NTB

Ungarns blokkering av militærhjelp til Ukraina vekker sinne hos flere EU-land

Samtidig som Russland utvider offensiven i Ukraina, klarer ikke EU-landene å bli enige om militærstøtten til ukrainerne.

Av NTB | 27.05.2024 20:33:06

Politikk: Fremdeles blokkerer Ungarn EUs militærhjelp til Ukraina, en støtte som omfatter milliarder av norske kroner. Landets posisjon var uendret etter mandagens utenriksministermøte i Brussel.

EUs utenrikssjef Josep Borrell nevnte ikke Ungarn ved navn, men sa at «et land» blokkerer for at nødvendige beslutninger blir tatt.

– EU landenes stats- og regjeringssjefer ga grønt lys for Ukraine Assistance Fund på toppmøtet i mars, men det er fortsatt ikke iverksatt, sa Borrell på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

EU-landene kunne imidlertid ikke bli enige om det, og fondet ble dermed på 5 milliarder euro for ett år. Nå blokkerer Ungarn også dette forslaget, til stor frustrasjon for flere EU-land.

– Ukraina har bruk for våpnene nå, ikke neste år, sa Borrell.

– Vi kan ikke la EUs støtte til Ukraina ble holdt gissel av andre hensyn. Støtten er allerede svært forsinket.

– Vi må være ærlige på hva Ungarns posisjon faktisk er. Nesten alle diskusjonene og de nødvendige løsningene og vedtakene blir blokkert av ett land alene.

– Vi må begynne å se dette som en systematisk tilnærming mot at EU skal ha en meningsfull rolle i utenrikssaker, sa han og viste til at Ungarn blant annet har blokkert 41 prosent av EUs resolusjoner om Ukraina.

Alle EUs vedtak når det gjelder utenrikspolitikk må være enstemmige.

– Hver gang vi kommer hit, må vi bruke tid på å overbevise Ungarn om ikke å blokkere svært viktige initiativer, sa Estlands utenriksminister Margus Tsahkna.

Belgias utenriksminister Hadja Lahbib har på sin side sagt at det er uakseptabelt at et land som skrev under på Ukraina-støtten for noen måneder siden, nå snur. Og Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock oppfordrer Ungarn til å gjenoppta Ukraina-støtten fordi «Europa bare er sterkt hvis det er forent».

Ungarns statsminister Viktor Orban omtales ofte som nasjonalist og populist, og anses å være forholdsvis positivt innstilt til Russland. Landet er kritisk innstilt til våpenstøtte til Ukraina.

Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto skrev i sosiale medier etter utenriksministermøtet mandag at han møtte «enormt press» fra sine EU-kollegaer, men at det er «uakseptabelt» for Ungarn å frigjøre midler for å «bidra til å bevæpne Ukraina».

Opprinnelig skulle EU gi 20 milliarder euro i militærhjelp til Ukraina over fire år, noe som skulle gi Ukraina mer forutsigbarhet.

Latvias utenriksminister Gabrielius Landsbergis langer også ut mot Ungarn, og anklager landet for å blokkere viktige utenrikspolitiske avgjørelser i EU.

En rekke andre land har også uttrykt misnøye over ungarske blokkeringer, deriblant Estland, Italia, Tyskland og Belgia.

(©NTB)