Menu
Ungarns statsminister Viktor Orban tar stadig nye grep for å blokkere for forhandlinger om Ukrainas EU-medlemskap. Foto: AP / NTB

Ungarn tråkker til for å blokkere Ukrainas EU-medlemskap

Ungarns statsminister Viktor Orban tar stadig nye grep for å hindre at EU sier ja til å åpne medlemskapsforhandlinger med Ukraina.

Av NTB | 06.12.2023 12:29:48

Politikk: Onsdag ba Orbans parti Fidesz nasjonalforsamlingen vedta et forslag som pålegger regjeringen å si nei til forhandlinger om Ukrainas inntog i EU.

Fidesz har absolutt flertall i forsamlingen.

Forslaget kommer etter at Orban i lengre tid har lagt press på EU om å si nei til å åpne medlemskapsforhandlinger med Ukraina, slik EU-kommisjonen har anbefalt.

Saken blir en av toppsakene på EU-toppmøtet torsdag og fredag neste uke.

Han har flere ganger slått fast at forholdene for et ukrainsk medlemskap ikke er til stede, og tidligere denne uka krevde han at punktet ble fjernet fra EU-toppmøtets dagsorden.

I tillegg stiller Orban seg negativ til å vedta budsjettstøtte til Ukraina på 50 milliarder euro neste år og til et militært støttefond på 20 milliarder euro.

Også dette er saker som skal opp på EU-toppmøtet.

Blant annet er milliardbeløp til Ungarn blitt holdt tilbake på grunn av manglende uavhengighet i rettsvesenet, manglende beskyttelse av minoriteters rettigheter og landets asylnekt.

Ungarn har heller ikke ratifisert Sveriges Nato-medlemskap, og Orban nekter å la andre Nato-allierte sende militært utstyr til Ukraina gjennom Ungarn.

Det irriterer USAs Ungarn-ambassadør David Pressman.

I en tale tirsdag rettet han hard kritikk mot Ungarns regjering og stilte spørsmål ved om man fortsatt kan regne med Ungarn som en alliert, skriver Reuters.

– Vi ser i økende grad en alliert som er avhengig av sine Nato-allierte, men som føler seg helt tilpass med å se bort fra interessene til de samme allierte. Og det i en tid med krig i Europa, sa Pressman.

EUs øvrige 26 medlemsland er innstilt på å gi tommel opp for å åpne døra for Ukraina. Men det hindrer ikke Orban, som er vel vitende om at ettersom vedtaket krever enstemmighet, har Ungarn i praksis vetorett.

Misnøyen med Orban, som regnes for å være en av Russlands nærmeste støttespillere i Europa, har vært jevnt stigende i EU.

Flere nyheter: