Ukraina og Palestina får mer penger – andre bistandsposter kuttes
Regjeringen øker bistanden til Ukraina og Palestina i revidert nasjonalbudsjett. Men flere poster på bistandsbudsjettet får kutt – og organisasjoner reagerer.
Politikk: Støtten til Ukraina økes med 1,1 milliarder kroner, mens bistanden til palestinerne økes til 1 milliard kroner gjennom omprioriteringer på bistandsbudsjettet.
Selve bistandsbudsjettet økes med 100 millioner kroner og er dermed oppe i 0,98 prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI), det nest høyeste noen gang.
Helse, klima, fornybar energi i utviklingsland og sivilt samfunn er blant postene i bistandsbudsjettet som må tåle kutt. I alt har regjeringen omdisponert 1,6 milliarder kroner som blant annet skal gå til å dekke økte utgifter for flyktninger i Norge. Det reagerer flere organisasjoner på.
– Regjeringen kutter på mange viktige områder i bistandsbudsjettet i en tid hvor verden står i brann. Det er flere på flukt enn noensinne, det er flere konflikter og behovene blir bare større. Det er feil prioritering og vil blant annet ramme utdanning for jenter, syriske flyktninger og klimatiltak, sier hun til NTB.
Også Care Norge reagerer.
– Regjeringen bruker ostehøvelen på internasjonal bistand. I en tid der antidemokratiske krefter er på frammarsj, hvor krigen i Ukraina og klimakrisen gir svekket matsikkerhet i det globale sør, er det feil retning å gå, sier generalsekretær Kaj-Martin Georgsen.
– Verdens fattigste får en stadig mindre andel av norsk bistand. I revidert nasjonalbudsjett fortsetter denne urovekkende trenden. Afrika og de fattigste taper, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten.
– Solidariteten med Ukraina og Gaza er viktig og riktig og må holdes høyt i årene fremover. Men dette må komme som en økning slik at det ikke rammer de fattigste landene, framholder han.
Også Røde Kors frykter at kuttene vil smerte.
– Kuttene internasjonalt for å finansiere økte kostnader til flyktninger i Norge vil smerte kraftig for mange av de mest sårbare i verden, sier generalsekretær Anne Bergh.
Hun er ikke imponert over at regjeringen ikke når målet om å sette av 1 prosent til bistand.
– Nå setter vi vår lit til at SV klarer å forhandle inn den milliarden som mangler, sier hun.
Regjeringen bruker bistandsbudsjettet som salderingspost, mener leder Kari Helene Partapuoli i Plan Internasjonal Norge.
Afrika er taperen, slår Kirkens Nødhjelp fast.
– Å kutte i utdanning, klima og helse vil gå hardt utover verdens barn, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna.
(©NTB)