Menu
Uefa-president Aleksander Ceferin kommer med advarsler mot den høye pengebruken i europeisk toppfotball. Foto: Peter Dejong / NTB

Uefa-sjefen advarer klubbene mot «hensynsløs» pengebruk

Europeiske klubber advares av Uefa-president Aleksander Ceferin mot den høye pengebruken som hersker i fotballen, særlig på lønningssiden.

Av NTB | 10.02.2023 12:45:36

Sport: Fredag publiserte Det europeiske fotballforbundet (Uefa) en ny rapport som forteller om ståa i europeisk klubbfotball og veien tilbake fra koronapandemien.

Der kommer det blant annet fram at tolv storklubber sto for to tredeler av det samlede tapet på 20,8 milliarder kroner som ble meldt inn av de 144 klubbene som har rapportert inn økonomiske resultater for 2022, ifølge nyhetsbyrået PA.

Blant de 20 klubbene med størst omsetning, har 16 av dem høyere lønnsutgifter enn før pandemien. Et tydelig eksempel er franske Paris Saint-Germain, som brukte 8 milliarder kroner på lønninger for alle ansatte i 2022. Ifølge rapporten er det tallet 9 prosentpoeng høyere enn klubbens totale inntekter.

PSG, som har blant andre de godt betalte superstjernene Kylian Mbappé, Lionel Messi og Neymar i stallen, ble bøtelagt av Uefa i september i fjor for brudd på det nye regelverket for økonomisk bærekraft.

Basert på de 144 klubbene som allerede har levert regnskap for 2022, viser tallene at de bruker 83 prosent av inntektene sine på lønninger og overganger.

– De største utfordringene for klubbene kommer fra kostnadssiden. Til tross for den enestående uroen de siste årene, har lønningene fortsatt å vokse. Spillerlønningene i toppdivisjonene har for eksempel over doblet seg det siste tiåret, sier Uefa-president Ceferin i forordet i rapporten.

– Og selv om dette ikke er en negativ trend i seg selv, er det tydelig at mange går på akkord med sin økonomiske bærekraft i den hensynsløse jakten på suksess, fortsetter sloveneren.

Chelsea er en annen klubb som har vakt oppsikt med sin overgangspolitikk gjennom å hente spillere på mangeårige kontrakter for å kunne fordelere kjøpssummen over en lengre periode i regnskapene.

Denne praksisen ønsker Uefa å slå ned på, ifølge PA. Nyhetsbyrået er kjent med at forbundet til sommeren vil stramme inn regelverket slik at overgangssummen for en spiller kan fordeles over maksimalt fem år av den gitte spillerens kontrakt.

Ceferin gjør det også klart at forholdet mellom lønnsutgifter og inntekter skal ned til maksimalt 90 prosent hos alle klubber i 2023 og til 70 prosent i 2025.

Totalt i Europa rapporteres det om en økning i lønnsutgifter på 16 prosent siden før pandemien. Driftskostnadene har økt med 11 prosent som følge av inflasjonspresset i store deler av verden.

Ceferins uttalelser kommer i en tid der Premier League-klubbenes kjøpssummer har nådd nye høyder og Manchester City etterforskes for over hundre brudd på Premier Leagues økonomiske regelverk.

(©NTB)

Flere nyheter: