Tyver stjeler oliventrær med motorsag
Klimaendringer og tørke driver prisene på olivenolje i været. Det er det kriminelle rundt hele Middelhavet som ser sitt snitt til å utnytte.
Vær: Olivenbonden Konstantinos Markou viser fram stubben fra et nærmere 150 år gammelt tre. Det var et av 15 som ble hogd ned på naboens tomt av tyver som var ivrige etter å tjene raske penger.
Det er ikke bare de to bøndene utenfor Aten som har opplevd dette. Prisene på oliven og olivenolje har økt kraftig, drevet fram av en toårig tørke i Spania. I olivenlandene Hellas, Italia og Spania ser man stadig oftere innbrudd på lagre, kvalitetsolje som vannes ut med dårligere vare, og forfalskning av sendingsdata.
Og verst av alt: Gjenger som bruker motorsag for å kappe ned de mest olivenrike grenene, noen ganger også hele trær.
– Olivenranerne kan noen ganger lage mer olje enn de rettmessige eierne, helt seriøst, sier Markou.
I Puglia, sørøst i Italia, ber bøndene nå politiet innstendig om å danne en egen enhet for landbrukskriminalitet.
Greske bønder vil ha tilbake en lignende politienhet som ble avskaffet i 2010. Og i Spania har et selskap utviklet sporingsenheter som ligner på oliven, slik at bøndene kan finne tyvene.
Oftest stjeler tyvene greiner. Når de kapper ned hele treet, blir det delt opp og lastet opp på biler. Selve tømmeret selges til trelasthandlere eller vedselgere, mens olivenfruktene tas med til olivenoljemøller.
– Tyvene ser etter de mest olivenfylte greinene og kapper av dem. Ikke bare er det tyveri, men det går hardt utover trærne. Det tar fire-fem år før et tre vender tilbake til normalen, sier Neilos Papachristou, som driver en mølle utenfor Aten.
Nå er tyveriproblemet blitt så stort at noen bønder høster inn oliven tidligere enn vanlig. Dermed aksepterer de mindre fortjeneste i bytte mot mindre skader på trærne.
Blant dem er Christos Bekas. Han laster av sin olivenhøst på anlegget til Papachristou. Bekas eier 5000 oliventrær og ble offer for gjentatte tokt fra tyvene fram til han valgte å høste inn tidlig. Dermed trenger han 2,5 ganger mer oliven for å produsere en kilo olivenolje som han gjorde året før.
– Og det er etter at vi har gått vaktrunder natt etter natt. Situasjonen er forferdelig, sier Bekas.
Referansepriser for extra virgin-olivenolje endte på 9 euro – 107 kroner – kiloen i september i Hellas, Italia og Spania. Det er mer enn det tredobbelte av nivået i 2019.
Forbrukerne merker det også. Én liter extra virgin-olje økte så mye som 70 prosent i pris fra i fjor til i år i Hellas.
Samtidig melder bønder i Puglia at tyvene blir stadig frekkere. Nå stjeler de traktorer og annet utstyr i tillegg til oliven.
Landbruksorganisasjonen i området ba om assistanse etter at 100 trær ble ødelagt eller alvorlig skadd på én gang i forrige måned.
– Dette er en grov forbrytelse. De dreper sin egen historie her, sier olivenbonden Markou.
Han har nå begynt å gå nattlige runder på sin egen gård for å stanse tyvene. Innbruddene medfører færre oliven å høste inn for bønder som allerede sliter med økte produksjonskostnader og klimaendringer. Det siste fører til varmere vintre, hyppigere oversvømmelser, og mer intense skogbranner.
Olivenmarkene utenfor Aten har tradisjoner som går tilbake til antikken. Noen av trærne er flere århundrer gamle.
Verdensmarkedet for olivenolje vokste i flere tiår, men tørken i Spania har satt en stopper for det meste. Landet står for 40 prosent av produksjonen på verdensbasis, og det ventes å bli produsert 2,5 millioner tonn i årets innhøsting, mot 3,4 millioner året før.
Politiet er ikke tapt bak en vogn: Spansk politi beslagla 91 tonn stjålne oliven i oktober. I februar ble seks personer pågrepet sør i Hellas for gjentatte innbrudd i lagerbygg, som resulterte i åtte tonn stjålet olivenolje.
(©NTB)